Winterkamperen
Warm worden bij een knisperend vuurtje in de frisse winterlucht
Winterkamperen?
Bij deze kampeerterreinen kan je het hele jaar terecht voor winteravontuur!
Winterkamperen op een trekkersveldje
Deze huizen hebben een trekkersveldje dat het hele jaar beschikbaar is om te kamperen.
*Let op: bij Krikkenhaar zijn (nog) geen sanitaire voorzieningen aanwezig buiten; hier kun je dus gebruik maken van de voorzieningen in het natuurvriendenhuis. Wanneer het huis afgehuurd is is dit echter niet mogelijk. Het is daarom aan te raden om vooraf even contact op te nemen wanneer je bij Krikkenhaar wil winterkamperen.
Nivon winterkamperen
De verstilde natuur; de rust op de camping; in de ochtend een laagje rijp op je tent en ’s avonds een vuurtje om warm te blijven: steeds meer mensen ontdekken de romantiek van het winterkamperen. De Nivonkampeerterreinen Het Hallse Hull (Hall), Morgenrood (Oisterwijk), Banjaert (Wijk aan Zee) en het trekkersveld bij De Bosbeek blijven het hele jaar open.
Morgenrood
“Winterkamperen blijft populair, ook nu, na de lockdown. Veel mensen hebben tegenwoordig een campertje, dat zal van invloed zijn op het aantal winterkampeerders. Maar ook ons tentenveld ‘Esdoorn’ wordt in de winter goed bezocht. Door het grote aantal bomen hier, komen er vaak hangmatkampeerders, zelfs als het heel erg koud is. Of misschien júist als het heel koud is! Verder is de kampvuurplaats altijd populair.
Om de aantallen te handhaven, moeten we wel meer regelen voor onze gasten. Komende winter wordt een verwarmde sanitaire ruimte aan de achterzijde van het huis uitgebreid. Deze ruimte is bereikbaar zonder dat de campinggasten het huis in moeten. Verder zouden we graag een slechtweervoorziening hebben, maar daarover loopt het overleg met de gemeente nog.”
Arnold Hilhorst en Els Jol
Banjaert
“Voor ons is het winterkamperen nog vrij nieuw. Gelukkig komen er al boekingen binnen, ook van mensen die Banjaert nog niet eerder kenden. Op het kampeerterrein is het volledig gerenoveerde toiletgebouw ‘De Schulp’ open. Het dagverblijf, ook wel de huiskamer, gaat open als er kampeerders zijn. Hier is de vloerverwarming aan. Ook het aangrenzende (invaliden) toilet/douche/wastafelgebouw is open, met warm water. Mocht het heel druk worden, dan openen we meer douches/ toiletten. Campers en caravans kunnen op het camperterrein en op het middenveld een plaats krijgen, met standaard elektra. En er is natuurlijk een vuurplaats!”
Annemieke Buddelmeijer
Bosbeek
“Het trekkersveld van De Bosbeek heeft plaats voor 5 tenten en is het hele jaar geopend. De toiletten en warm water zijn toegankelijk. Douchen kan in het huis, meld je in dat geval even bij de huiswachten. Als er sprake is van extreem weer, kunnen kampeerders ook in het huis komen opwarmen en de keuken gebruiken.”
Lia Bouwman
Het Hallse Hull
“Het Hallse Hull is al lang het hele jaar door open, voor zowel campers als tenten. Op het tentenveld vind je ‘de Kapschuur’, een overdekte slechtweerruimte. En je kunt natuurlijk ook lekker komen hangen in je hangmat.
Op diverse velden zijn vuurplaatsen aangelegd: een kampvuurtje is – na overleg met de huiswacht – mogelijk in de vuurkorf. Hout is ook te koop bij de huiswacht. Vanwege bevriezingsgevaar zijn de watertappunten en afwasplaats op het kampeerterrein afgesloten. Het sanitairgebouw ‘De Sparreboom’ is ’s winters geopend en wordt vorstvrij gehouden. Douchen en warm water tappen kan aan de dameskant. Aan de kant van de heren zijn enkele toiletten en de stortplaats voor chemisch toilet beschikbaar.
Marieke Sieslieng
Amateur winterkampeerder? Lees hier tips om warm te blijven!
10 tips om warm te blijven
Amateur winterkampeerder?
‘Er bestaat geen slecht weer, alleen een slechte voorbereiding’ hoor je vaak als het om winterkamperen gaat. Ik weet niet of dat helemaal waar is, maar met deze tips kom je een eind als het om koubeheersing gaat.
- Veel kou komt van de grond. Maak de kampeerplek zo nodig sneeuwvrij; zorg voor een extra isolatie van het tentgrondzeil (of leg er bladeren onder!) en bedek het zeil weer met een dun, aluminium isolatiematje en/ of gronddeken.
- De lucht in een luchtbed voelt snel koud aan. Handiger is een self inflatable slaapmatje met een hoge isolatiewaarde (R-waarde).
- Leg een fleece dekentje tussen je slaapmatje en slaapzak. Dat houdt optrekkende kou van onderaf tegen.
- Gebruik een mummieslaapzak. Deze hebben de lijn van je lichaam en daardoor minder loze ruimte om op te warmen. Een idee is ook de ruimte in je slaapzak op te vullen met kleding. Een gevulde slaapzak is makkelijker met je lichaamswarmte op te warmen dan een half lege slaapzak. En extra voordeel: je kleren zijn de volgende dag meteen lekker warm.
- Je verliest veel warmte via hoofd en voeten. Draag, als het echt koud is, een warme (bivak)muts en wollen sokken.
- Draag laagjes overdag. Thermo ondergoed is een handig begin. Meerdere lagen kleding zorgt voor een betere isolatie.
- Draag weinig tot geen kleren in je slaapzak. Dit lijkt tegenstrijdig en in het begin is het even koud. Maar tussen je lichaam en de slaapzak treedt een wisselwerking op die verloren gaat bij het dragen van (warme) kleding. Je lichaam verwarmt dan wel de kleding, maar niet de slaapzak.
- De grond is waarschijnlijk koud en vochtig. Gebruik een kniematje (zo’n lichtgewichtding uit het tuincentrum) om op te zitten, deze isoleren prima.
- Gasbranders werken niet goed als het vriest. Een benzine- of spiritusbrander stinkt meer, maar werkt wel beter in de kou.
- Als het vriest, lopen batterijen sneller leeg. Bewaar je telefoon of zaklamp(batterijen) overdag dicht op je lijf.