Winterkamperen

Warm worden bij een knisperend vuurtje in de frisse winterlucht

Winterkamperen in Nederland. Waarom juist kamperen in de winter? Een tent midden in de natuur die aan zijn winterslaap begint. Denk aan warme wollen truien, thermoskannen vol thee en chocomel, boekje lezen vanuit je slaapzak rond het kampvuur, en dit alles in de knisperende winterbuitenlucht.

Nivon winterkamperen

december 2019 – redactie Nivon
De verstilde natuur; de rust op de camping; in de ochtend een laagje rijp op je tent en ’s avonds een vuurtje om warm te blijven: steeds meer mensen ontdekken de romantiek van het winterkamperen. Ook de Nivonkampeerterreinen Het Hallse Hull (Hall) en Morgenrood (Oisterwijk) blijven het hele jaar open voor hardcore natuurliefhebbers en rustzoekers.

“Kamperen  in de winter is een bijzondere ervaring. Het is dan extra rustig, soms heb je zelfs het hele terrein voor jezelf. De natuur is anders, stiller, maar nog altijd prachtig. Je komt er gegarandeerd tot rust.” weet Marieke Sieslieng, secretaris van Het Hallse Hull. Op drie velden kunnen campers en caravans staan, het Tentenveld is speciaal gereserveerd voor tenten, daar zijn wielen niet welkom. Zij ziet al een paar jaar een stijgende lijn in het aantal aanmeldingen voor een winterkampeerplek.

Ook Judy Lasschuit, aanmeldsecretaris bij Morgenrood in Oisterwijk, merkt dat winterkamperen steeds meer ‘in schwung’ komt: “We hoeven mensen niet echt te lokken, ik krijg ook steeds meer aanvragen voor seizoensplaatsen in de wintermaanden.”

Kampeerders gebruiken de faciliteiten van het kampeerterrein. Wanneer het vriest bij Morgenrood wordt het water op het kampeerterrein afgesloten. Dan houdt huis Morgenrood een toiletgebouw aan de achterzijde van de slaapvleugel open zodat kampeerders daar kunnen douchen en het toilet kunnen gebruiken. Gasten kunnen dan in de keuken van het huis afwassen en water tappen. Behalve tentkampeerders zijn ook caravans en campers welkom.

Om warm te blijven bij Het Hallse Hull is er de Kapschuur, een overdekte, gezamenlijke slechtweerruimte. Op diverse velden mag een vuurtje gestookt worden in de aanwezige vuurkorven; Morgenrood heeft een kampvuurplaats die erg in trek is. Gasten kunnen daarvoor een bak met hout kopen voor €5. De loosplaats voor chemische toiletten kan er ook in de winter gebruikt worden, net als de loosplaats voor grijs water (van campers).  Het sanitairgebouw bij Hallse Hull wordt vorstvrij gehouden; er is een aantal toiletten geopend en het chemisch toilet is beschikbaar. Douchen kan in het aangrenzende ABK-huis.

Koud? Ach. “Met een geschikte uitrusting is de kou zo bedwongen,” zegt Sieslieng. “Bovendien geniet je intens van de natuur. Een kampvuur en een warm drankje onder de sterrenhemel zorgen voor een onvergetelijke kampeerervaring in de winter.”

Winterkamperen?

Bij deze kampeerterreinen kan je het hele jaar terecht voor winteravontuur!

Winterkamperen op een trekkersveldje

Deze huizen hebben een trekkersveldje die het hele jaar beschikbaar is om te kamperen.

10 tips om warm te blijven

Amateur winterkampeerder?

‘Er bestaat geen slecht weer, alleen een slechte voorbereiding’ hoor je vaak als het om winterkamperen gaat. Ik weet niet of dat helemaal waar is, maar met deze tips kom je een eind als het om koubeheersing gaat.

  • Veel kou komt van de grond. Maak de kampeerplek zo nodig sneeuwvrij; zorg voor een extra isolatie van het tentgrondzeil (of leg er bladeren onder!) en bedek het zeil weer met een dun, aluminium isolatiematje en/ of gronddeken.
  • De lucht in een luchtbed voelt snel koud aan. Handiger is een self inflatable slaapmatje met een hoge isolatiewaarde (R-waarde).
  • Leg een fleece dekentje tussen je slaapmatje en slaapzak. Dat houdt optrekkende kou van onderaf tegen.
  • Gebruik een mummieslaapzak. Deze hebben de lijn van je lichaam en daardoor minder loze ruimte om op te warmen. Een idee is ook de ruimte in je slaapzak op te vullen met kleding. Een gevulde slaapzak is makkelijker met je lichaamswarmte op te warmen dan een half lege slaapzak. En extra voordeel: je kleren zijn de volgende dag meteen lekker warm.
  • Je verliest veel warmte via hoofd en voeten. Draag, als het echt koud is, een warme (bivak)muts en wollen sokken.
  • Draag laagjes overdag. Thermo ondergoed is een handig begin. Meerdere lagen kleding zorgt voor een betere isolatie.
  • Draag weinig tot geen kleren in je slaapzak. Dit lijkt tegenstrijdig en in het begin is het even koud. Maar tussen je lichaam en de slaapzak treedt een wisselwerking op die verloren gaat bij het dragen van (warme) kleding. Je lichaam verwarmt dan wel de kleding, maar niet de slaapzak.
  • De grond is waarschijnlijk koud en vochtig. Gebruik een kniematje (zo’n lichtgewichtding uit het tuincentrum) om op te zitten, deze isoleren prima.
  • Gasbranders werken niet goed als het vriest. Een benzine- of spiritusbrander stinkt meer, maar werkt wel beter in de kou.
  • Als het vriest, lopen batterijen sneller leeg. Bewaar je telefoon of zaklamp(batterijen) overdag dicht op je lijf.