Hoera! Nivon bestaat 100 jaar en dat vieren we samen!

Lees meer
Accommodaties
Wandelen
Over Nivon

Maas-Niederrheinpad (NL)

Onbegrensd wandelen tussen Maas en Rijn

zur deutschen Seite

Het Maas Niederrheinpad is een grensoverschrijdend Streekpad dat loopt door Noord- en Midden-Limburg en Duitsland. De 342 kilometer lange route doorkruist het Nationaal Park De Maasduinen in Noord-Limburg en het Duits-Nederlandse Grenspark Maas-Swalm-Nette. Langs de route is een grote variatie aan landschappen te vinden.

In Nederland behoren natuurgebieden als de Mookerheide, de Jansberg, de Hamert en de Meinweg er toe. In Duitsland loopt de route langs een aaneenschakeling van meren met de omringende moerasbossen en watertjes, zoals de Krickenbecker Seen, de Wittsee, de Nette Bruch See, de Breyeller See, enz.. Verder voert de route door de beekdalen van de Niers, Roer, Nette en Swalm. De afwisseling van rivierenlandschap en heide, van meanderende beken, venen en vennen en uitgestrekte bossen maken het gebied uniek. Daarbij doet de route ook regelmatig interessante dorpen en stadjes aan. In de Maasduinen wandel je door authentieke Maasdorpen, zoals Well en Arcen. In Duitsland kom je door historische plaatsen als Kevelaer, Wachtendonk, Brüggen en Wassenberg.

De hoofdroute vormt een langgerekte lus met de ene helft in het Duitse en de andere helft in het Nederlandse grensgebied. Op vier plaatsen zijn verbindingsroutes gemaakt tussen de Duitse en Nederlandse kant.

Het Maas Niederrheinpad is op verschillende manieren te bewandelen. In zijn geheel tijdens een lange wandelvakantie, of als een reeks meerdaagse wandelingen. Door de dwarsverbindingen kan de route eenvoudig opgedeeld worden in vijf grensoverschrijdende rondgaande meerdaagse wandelingen, goed geschikt voor een reeks mini vakanties.

Een andere mogelijkheid is om het Maasduinengedeelte tussen Mook en Venlo als een reeks aansluitende bushalte routes te lopen, omdat het slingerende pad regelmatig in de buurt komt van buslijn 83, die Nijmegen met Venlo verbindt. Wandelen over het pad is ook mogelijk via de NS route ‘Krickenbecker Seen’ en drie ‘OV-stappers’: Maascorridor, Maas- en Swalmdal en de tweedaagse Meinweg (dag 1 & dag 2).

Ook zonder het gebruik van het openbaar vervoer is een lange dagwandeling mogelijk, door het Maas-Niederrheinpad te combineren met het knooppuntennetwerk en een rondwandeling te maken vanaf een parkeerplaats. Er zijn inmiddels 7 van die rondwandelingen langs het pad, waarvan drie als aansluitende ‘pontjes-routes’. Overigens zijn al die rondjes ook met het openbaar vervoer bereikbaar. Meer informatie over die rondwandelingen vind je hier

Er zijn nog enkele boekjes van de huidige druk(2011) beschikbaar gekomen. Wijzigingen op het boekje kun je hier vinden.

We werken hard aan een nieuwe gids met de vrijwilligers van het pad. Wanneer er een verschijningsdatum bekend is, wordt dit hier gecommuniceerd.

De Gele Anemoon

Overige informatie

Zeven rondjes

Tijdens de corona pandemie zijn in samenwerking met Wandelnet zeven rondjes ontwikkeld die gebruik maken van het Maas-Niederrheinpad. Drie daarvan zijn aansluitende 'pontjes-routes’. Alle rondjes beginnen bij een parkeerplaats. De rondjes zijn ook met het openbaar vervoer bereikbaar.

Lees meer

Overzichtskaart Maas-Niederrheinpad

Hier is een overzichtskaart van de hele route inclusief verbindingsroutes en etappe indeling te vinden. Door vervolgens een etappe te selecteren kom je op een detailkaart en kun je die etappe als PDF en als GPX downloaden.

overzichtskaart

Wandelgidsen voor dit pad

guide

Maas Niederrheinpad (Nog enkele beschikbaar)

Door: Keesjan van den Herik en Silke Weich

Voor Nivonleden
12,50
Voor niet-leden
18,70

Wat heeft deze gids te bieden?

  • Routebeschrijvingen die de wandelaar onbegrensd laat wandelen tussen Maas en Rijn.
  • Een stap-voor-stap beschreven route in beide richtingen met topografische kaarten.
  • Vier verbindingsroutes die de Duitse en de Nederlandse kant met elkaar verbinden.
  • Suggesties voor 19 dagwandelingen en 7 meerdaagse wandeltochten.
  • Informatie en suggesties voor een groot aantal overnachtingsadressen.
  • Informatie over de OV-punten in de buurt.
  • Een schat aan informatie over het landschap waar het streekpad zich in bevindt.

 

 

Suggesties van Nivon

Actuele wijzigingen

Hier vind je de actuele wijzigingen op de route. Uiteenlopend van wijziging van de route tot leuke stops.

Alle wijzigingen

Logies en campings

Leuke tips voor actuele logies en campings langs de route van het Maas Niederrheinpad, vind je in dit document.

Logies & campings

Meldpunt wandelen

Als er iets niet klopt aan een Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) of een streekpad, kun je dit melden bij meldpunt wandelen.

Meldpunt
Sluiten X
Meer informatie