Armoede

Themaweekend ’Armoede, toen en nu’

Bron: Toorts

’Hoe het komt dat armoede nog steeds voorkomt in onze maatschapppij?’ Nivon Fryslan organiseert rondom dit thema een weekend in natuurvriendenhuis Allardsoog van 8-10 juni.

De aanleiding was concreet: Wij organiseerden dit jaar een lezing over ’het Pauperparadijs’, vertelt Jolanda Stern, bestuurslid van Nivon natuurvrienden Fryslan. Na de lezing ontstond spontaan een discussie over armoede van vroeger en nu, met name hoe het komt dat armoede nu nog altijd voorkomt in onze maatschappij. Daarbij kwam de vraag vanuit de toehoorders om een vervolg te organiseren met betrekking tot armoede en om dit thema in het weekend verder uit te diepen.

Armoede hoeft niet

Armoede .…., het zal je gebeuren. Armoede is niet alleen wat je ziet, zoals de verwaarloosde man of vrouw die op straat zwerft. In Nederland gaat het vaak om stille armoede: bij gezinnen, bij ouderen, bij zieken, werklozen. Mensen, die een beroep moeten doen op de Voedselbank, de schuldsanering, mensen die de zorg niet kunnen betalen. Het kind, dat nog maar een paar maanden langer moet wachten op die warme winterjas. Of het gezin, dat elke laatste week van de maand noodgedwongen op de blikvoorraad teert ….. het kan ons echt allemaal gebeuren! Je kunt zeggen, het is van alle tijden. Dat is helaas ook zo, maar het hoeft niet. Het is mensenwerk, dus mensen kunnen het ook oplossen. Toch?

Het themaweekend is de eerste stap: Wij willen in ieder geval één keer per jaar iets doen voor de doelgroep, mensen die het niet breed hebben. Wij zouden twee gezinnen willen uitnodigen, op termijn, om bijvoorbeeld gezamenlijk te gaan koken en eten. Wij werken dit nog uit.

Programma 8-10 juni in natuurvriendenhuis Allardsoog

Vrijdagavond, 19.30 uur:
Lezing ’Armoede, het zal je gebeuren ..…’ Jolanda Stern, bestuurslid Fryslan, gaat nader in op het armoedevraagstuk.

Zaterdagmorgen:
Wandeling in de prachtige omgeving van natuurvriendenhuis Allardsoog.

Zaterdagmiddag:
Bezoek aan Veenhuizen en boerderij Coco Maria, naast het voormalige 3e (wezen)gesticht. Uitleg over het gesticht, film en een korte wandeling door het gebied. ’s Avonds kookt bestuurslid Tineke Hemminga de sterren van de hemel voor de deelnemers.

Zondag:
Interactief spel dat te maken heeft met armoede. In de loop van de middag afsluiting programma of ’s avonds met eventueel soep met broodjes. In dat geval afsluiting om 19.00 uur.

Kosten en aanmelden

  • Het weekend is inclusief 2 nachten verblijf, 1 x diner (evt. soep/broodjes), koffie en thee en alle activiteiten, toegangsgelden e.d. € 105,50, niet-leden € 155,50. Exclusief ontbijt en lunch (zelfverzorging).
  • Opgave bij Fronnie Bosma, voorzitter van Nivon natuurvrienden Fryslan via fjbosma@outlook.com.
  • Locatie: Natuurvriendenhuis Allardsoog, Jarig van der Wielenwei 42, Een-West (Drenthe).
  • Aanmelden vanaf 1 maart tot 15 april. Nivon Fryslan heeft 15 kamers gereserveerd, dus vol=vol! Je kunt eventueel op een wachtlijst geplaatst worden.