Staycation? Doe zoals je op reis zou doen

Nog geen zomerplannen? De ultieme duurzame vakantie is natuurlijk een staycation. Wellicht ten overvloede: een ‘staycation’ is gewoon vakantie vieren, maar dan thuis. Of dicht bij huis. Voordelen: geen inpakstress, geen hoge reiskosten, geen verstopte hurktoiletten in vage wegrestaurants of een achterbankgeneratie die al voor Wuustwezel vraagt of het nog ver rijden is. Maar ook: heel veel minder CO2-uitstoot en geen aantasting van dat zorgvuldig gekozen, ongerepte natuurgebied. Kortom: zowel duurzaam voor de portemonnee als voor de natuur.

 

Hoe pak je zo’n staycation aan? Zoals elke vakantie begint het met voorpret. Bedenk waar je staycation plaatsvindt. Voor elke optie valt wel wat te zeggen. Ga je naar een (natuur)camping vlakbij? (Even langs huis als je de snijplank of antihistamine vergeten bent.) Bezoek je een natuurvriendenhuis? (Midden in de mooiste natuur en je ontmoet nog eens andere mensen.) Regel je een huizenruil met vrienden in een andere woonplaats? (Zorg voor planten/ dieren meteen geregeld.) Of ga je voor de meest serieuze vorm van staycation en blijf je, letterlijk, thuis? (Je slaapt uiteindelijk het fijnst in eigen bed en weet alles makkelijk te vinden.)

Voor alle opties geldt: doe zoals je op vakantie zou doen.

Dat betekent:

 • Computer uit. Niet stiekem je werkmail beantwoorden of de belastingaangifte doen.
 • Huishoudelijke klussen zijn verboden. Die heb je al gedaan voor je staycation begon. Aan het einde van de dag de boel een beetje aan de kant vegen is prima, maar niet alle keukenkasten hoeven te worden uitgesopt.
 • Bekijk je eigen omgeving als toerist. Haal informatieboekjes bij de VVV, bezoek eindelijk eens dat plaatselijke museum, festival of ijsboerderijtje. Er is vlakbij huis vaak veel meer leuks te doen dan je denkt.
 • Begint op vakantie je dag met koffie op een terras? Haal je extra lekkere broodjes bij de bakker? Ga je elke dag picknicken? Doe dat ook tijdens je staycation.
 • Maak toch maar een planning. Of planninkje. Zonder de boel van uur tot uur dicht te timmeren, voorkom je zo wel dat de dagen ongemerkt voorbijglijden met hangen.
 • Plof af en toe neer op een terras, neem een extra bol ijs en/ of ga uit eten op een plek waar je nog nooit bent geweest.
 • Ga naar buiten 1: Wandel, fiets en zwem! Een stad-, strand- of boswandeling maakt je hoofd leeg. En in Nederland vind je binnen een straal van tien kilometer altijd wel een meer, rivier, poel of zwembad.
 • Ga naar buiten 2: Schep een vakantiesfeer in eigen tuin of op je eigen balkon. Leg kleden en een stapel kussens neer, kaarsen, hang gekleurde lampionledlampjes en een hangmat op… Of zet een tent in de tuin of op je balkon voor het ultieme vakantiegevoel.
 • Maak een zomerse playlist. Dat je thuisblijft, betekent niet dat je geen Franse chansons of Portugese fado mag luisteren.
 • Doe iets nieuws! Verbreek de routine! Vakantie betekent ook: ongebaande paden betreden. Ga naar een klimpark (of voor de die hards: abseilen vanaf de Euromast); raap je maaltijd bij elkaar in een plukbos of -tuin; boek een skateclinic; leer paardrijden of golfsurfen.
 • Een dag regen hoeft je staycation niet te ontregelen. Duik een museum of golfslagbad in, of organiseer een thuisbioscoop. Stapel films, kussens naar binnen, gordijnen dicht, sfeerverlichting aan, bak popcorn erbij… Als je een beamer kunt lenen of huren is de thuisbios helemaal compleet.

 

Tekst: Hester Schaaf

Illustraties: Iris Vermaas