Pieterpad heeft nieuw eindpunt

07-10-2016. Sint Pietersberg. Presentatie PP gids deel 2 en in gebruikname nieuwe eindpunt. (c) wim van der ende

Natuurmonumenten neemt de nieuwe gids in ontvangst van voorzitter Maarten Goorhuis – Stichting Pieterpad. (c) wim van der ende

Het Pieterpad heeft een nieuw eindpunt gekregen op de Sint Pietersberg bij Maastricht. Voortaan  eindigt de route op een grandioos nieuw uitzichtplatform, zwevend hoog boven de ENCI-groeve. Wim van der Ende en Maarten Goorhuis van de Stichting Pieterpad hebben het nieuwe eindpunt op 7 oktober 2016 in gebruik genomen. Ze hebben het eerste exemplaar van de nieuwe wandelgids van het zuidelijke deel van de route aangeboden aan Natuurmonumenten die het gebied beheert.

De afgelopen 33 jaar was het eindpunt van Nederlands bekendste wandelroute te vinden op een ietwat anonieme open plek. Op een flank van de Sint-Pietersberg waar het Pieterpad en de GR5 elkaar ontmoeten. Nu er een spectaculair uitzichtpunt is gecreëerd, 40 meter boven de Enci-groeve, heeft de stichting Pieterpad de kans gegrepen om in overleg met Natuurmonumenten het eindpunt te verplaatsen naar dit ‘balkon van Zuid-Limburg’. ‘Deze locatie heeft een allure die veel beter past bij het eindpunt / startpunt van het Pieterpad’, aldus Maarten Goorhuis van de Stichting Pieterpad.

De meeste wandelaars volgen de route van noord naar zuid. De verbinding met de GR5, waarlangs je kunt doorlopen tot aan de Middellandse Zee,  gaat niet verloren. Over enkele maanden kunnen wandelaars die hun tocht voort willen zetten naar het zuiden via een spectaculaire trap naar beneden lopen. Dan kunnen ze dwars door de groeve via de GR 5 naar België gaan. Op dit moment wordt hard gewerkt om een mooi parcours aan te leggen dat veilig is voor bezoekers. Pas wanneer deze werkzaamheden klaar zijn, kunnen wandelaars hiervan gebruikmaken en zal ook de GR5 haar route wijzigen en weer aansluiten op het Pieterpad.

Voor wandelaars die van zuid naar noord lopen, is het platform het startpunt van hun tocht.

07-10-2016. Sint Pietersberg. Presentatie PP gids deel 2 en in gebruikname nieuwe eindpunt. © wim van der ende

Het nieuwe eindpunt. © wim van der ende

ENCI zal medio 2018 de commerciële kalksteenwinning op deze plek beëindigen. Via de Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied werken ENCI, Natuurmonumenten, Provincie Limburg, Gemeente Maastricht en Stichting Sint-Pietersberg Adembenemend nauw samen. Zo kunnen zij de afspraken uit het Plan van Transformatie van het ENCI-gebied uitvoeren. De omvorming van de groeve tot een uniek natuurgebied is hier onderdeel van. Natuurmonumenten beheert de Sint-Pietersberg en wordt in de toekomst ook eigenaar van de groeve.

Het uitgave is een samenwerking van Stichting Pieterpad, de vrijwilligers van het Nivon en de uitgeverij Nivon. De gids is hier te bestellen.