• Betaalbaar overnachten midden in de natuur
  • Groen op reis in groepsverband of individueel
  • Lokale activiteiten en vrijwilligerswerk

Nivon Natuurvrienden

Samen naar buiten gaan doe je bij Nivon Natuurvrienden: een ledenorganisatie (26.000 leden in september 2022) gerund door vrijwilligers met een groen en sociaal hart. Je vindt bij Nivon betaalbare overnachtingsplekken midden in de Nederlandse natuur. Lokaal organiseren de afdelingen activiteiten en ontmoetingen. De landelijke werkgroepen organiseren reizen, beheren wandelpaden en nog veel meer.

Nivon bestaat sinds 1924, eerst onder de naam IvAO en later als het Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk (afgekort tot Nivon). Het werd destijds opgezet voor de ontwikkeling en vereniging van arbeiders en ontmoeting in de natuur. Nog steeds is Nivon een non-profit ledenorganisatie met groene en sociale waarden. Niet alleen in Nederland, maar in heel de wereld vind je de natuurvriendenorganisaties met leden en vergelijkbare faciliteiten.

Nivon heeft in Nederland op achttien plekken accommodaties waar je natuurvriendenhuizen, kampeerterreinen en huisjes vindt. Daarnaast organiseren Nivonwerkgroepen reizen zoals zomerkampen, wandelreizen, kanoreizen, wintersport- en trefvakanties. Nivonvrijwilligers beheren door het hele land zowel Lange-Afstands-Wandelpaden (LAW) als Streekpaden. Fietsliefhebbers gebruiken de Natuurvrienden Fietsgids en avonturiers gaan op pad met de Nivon Trektochten. Dit alles wordt geheel gerund door vrijwilligers met een klein landelijk bureau voor ondersteunende taken.

Met Nivon ga je… Samen naar buiten

Meer over de geschiedenis van Nivon
  • Natuurpakker
  • Adrenalinekick
  • Inspiratieboost
Young ghostYoung catYoung spaceshipYoung rocketYoung ghost 2Young man

NivonJong

NivonJong is de jongerentak van Nivon. Voor iedereen tussen de 15 en 30 jaar organiseert NivonJong adembenemende activiteiten. Van een wintersportvakantie met leeftijdsgenoten tot een outdoor movie night middenin de bossen. Van een kanoweekend in de Biesbosch tot borrels in de late uurtjes. Voor meer informatie over NivonJong en haar activiteiten, check de website.

Give me more

Lokale afdelingen

Ontdek de lokale afdelingen en hun activiteiten.

Lokale afdelingen

Landelijke groepen

Van een jaarlijks festival tot groepsreizen en zomerkampen voor kinderen.

Landelijke groepen

Organisatie en bestuur

Meer informatie over de organisatiestructuur, missie, visie en de bestuursleden van Nivon.

Organisatie en bestuur

Internationaal - NFI

Nivon maakt deel uit van een internationaal natuurvriendennetwerk met 1.000 accommodaties. Naturefriends International (NFI) is een paraplu organisatie met ongeveer 45 landelijke lidorganisaties. NFI is lid van de 'Green 10', een platform voor de 10 grootste Europese milieuorganisaties.

Meer over internationaal

Nivonline

Nivonline is een website die ervoor is om onze vrijwilligers van alle informatie die zij nodig hebben om goed te functioneren, te voorzien.

Ga naar de Nivonline

Doe mee of steun Nivon

Dankzij de inzet van de velen betrokken vrijwilligers kan Nivon mooie activiteiten, reizen en accomodaties aanbieden. We zijn altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die zich hiervoor willen inzetten.

Lees meer