Nivon Bergsport Amsterdam

Nivon Bergsport Amsterdam vindt nieuwe plek

Tekst: Leendert Bakker

Toen de Hells Angels de stad werden uitgewerkt, had de Nivon Bergsportgroep Amsterdam (NBA) al het vermoeden dat haar tijd ook gekomen was. Niet dat de toorn van een leren jekkie op een motorfiets haar zou raken, maar wel de nimmer aflatende geldhonger van de Gemeente Amsterdam.

De zaken werden versneld toen de buitensportzaak Demmenie aan de Marnixkade failliet ging. Aan het huren door Demmenie van de voormalige school aan de Marnixstraat kwam een einde en daarmee moest ook de houten keet op het achterliggende schoolplein, aan de Marnixkade, verdwijnen. Ten faveure van project- ontwikkeling.

De enige berghut onder zeeniveau

Die keet was De Berghut van de NBA. Toen De Bijlmer halverwege de jaren zeventig ‘af was’ kon de bouwkeet overgenomen worden en een bergsportminnende ambtenaar van de Gemeente Amsterdam zorgde voor een plek in hartje Amsterdam. De achterzijde van het Demmenie-pand werd ingericht als een heuse klimwand. Heel veel (Nivon)bergsporters hebben tegen deze wand geklommen, of hier hun eerst klettersteigoefeningen gedaan.

De Berghut had ook de sfeer van een berghut, hout, warm, prettig. Maar dan wel de enige berghut ter wereld onder zeeniveau. Er werden allerlei bergsportgerelateerde activiteiten georganiseerd, maar vooral ook bergsportcursussen gegeven. Een biertje na afloop aan de bar. Uniek!

Nieuwe plek

Nivon Bergsport AmsterdamMet een bescheiden afkoopsom voor het verplichte afscheid startte de zoektocht naar een nieuwe plek. De NBA is blij dat er goede afspraken met de NKBV Regio Amsterdam (Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging) gemaakt zijn, in goed overleg met- en ondersteuning door het Centraal Bestuur en Landelijk Bureau van Nivon.

Nivon heeft nu twee containers gekoppeld aan de bestaande persoonscontainer van de NKBV Regio Amsterdam, op een terrein midden in het sportveldengebied van Amsterdam Osdorp. Er kan ook geklommen worden. En met de uitbreiding kunnen zowel Nivon als NKBV gebruik maken van een prima en unieke cursus- of vergaderlocatie.

Bergsport ook iets voor jou?

Nivon Bergsport Amsterdam