#vrijwilligers in de spotlight: Henk en Dieuwertje Mooij

In deze rubriek zetten we een Nivon-vrijwilliger in het zonnetje. Dit keer een gouden duo: Henk en Dieuwertje Mooij uit Papendrecht, samen coördineren ze de wandelgroep Drechtsteden.

Hoe lang doen jullie dit al?

Begin jaren ‘90 werden we lid van Nivon, nadat onze zoon leuke ervaringen had opgedaan. Sindsdien lopen we met de Drechtstedengroep etappes van Lange-Afstand-Wandelingen. Eerst niet elke maand, maar van lieverlee werden we steeds trouwer en omcirkelden we de datum elke maand in onze agenda. We hebben heel wat routes gelopen en boekjes verzameld!

Hoe zijn jullie begonnen?

Onze wandelgroep stond onder leiding van Bep van Houwelingen, een bekende Nivonner, betrokken bij het Drechtsteden bestuur en De Kleine Rug. We zijn haar erg dankbaar voor alle initiatieven die ze heeft ontwikkeld. Een jaar of vier geleden, Bep was inmiddels de tachtig gepasseerd, kostte het haar steeds meer moeite om het tempo van de groep vol te houden en is ze op een respectvolle manier uitgezwaaid. Sindsdien verzorgen wij de voorbereiding en de communicatie van onze wandelgroep.

Wat houdt het werk precies in?

Dieuwertje puzzelt de etappes uit, meestal tussen de 20 en 25 kilometer. We starten ’s morgens op Dordrecht CS en onderweg sluiten steeds meer wandelaars aan. Onze groep telt zo’n dertig personen tussen c.a. 50 – 75 jaar. Meer dan de helft komt uit de Drechtsteden, maar er zijn ook wandelaars uit Rotterdam, en zelfs uit Brabant, Gelderland en Utrecht.

Wat is er in die tijd veranderd?

Niet zo veel. Immers, we lopen nog altijd, weer of geen weer. De groep is wat groter geworden, meestal lopen we met zo’n achttien man. De laatste jaren informeren we de wandelaars digitaal met een beschrijving van de reis en een paar foto’s die de voorlopers hebben gemaakt.

Wat is het leukste wat jullie hebben meegemaakt?

Alle wandelingen zijn prettig van sfeer. Er is nooit onenigheid en gelukkig hebben we nooit pech gehad met blessures. De meesten kennen elkaar al lang, waardoor een hechte band is opgebouwd. Vaak gaan de gesprekken na een maand verder waar ze de vorige keer waren geëindigd.

Wil je iemand aanmelden? Mail een korte toelichting naar toorts@nivon.nl

Deze rubriek is geschreven door Jet Kooderings en verscheen in de lente Toorts 2019.