#vrijwilliger in de spotlight: René van Vianen

In deze rubriek zetten we een Nivon-vrijwilliger in het zonnetje. Als terreinwacht bij Het Hallse Hull leeft René van Vianen (52) uit Wijk bij Duurstede zijn droom uit.

Hoe ben je hier terecht gekomen?

Ongeveer zestien jaar geleden kwamen we als gezin toevallig op dit terrein terecht, doordat we het in het Groene Boekje vonden. We waren zo enthousiast dat we daarna ieder jaar zijn teruggekomen

Waarom heb je de keuze gemaakt om terreinwacht te worden?

In 2011 heb ik een sabbatical genomen en me afgevraagd wat ik nou eigenlijk echt wilde. Het kwam bij me boven dat ik wel een camping zou willen beheren, maar om meteen een camping te kopen was wat al te drastisch. Zo kwam ik op het idee om kampeerterreinwacht te worden en uit te proberen of dit nu echt mijn droom was. Ik vond het eigenlijk nog leuker dan een eigen kampeerterrein runnen. Je hebt geen sores over het financiële gedeelte, maar wel de gezelligheid van de mensen en de verantwoordelijkheid dat alles goed loopt op het kampeerterrein.

Dus je bent dat meteen gaan doen?

Nou, dat heeft nog een paar jaar geduurd, in verband met mijn werk als docent op de Hogeschool Arnhem-Nijmegen. Maar de laatste vier, vijf jaar werk ik hier in de zomervakantie twee weken en soms ook in de meivakantie. Vaak doe ik dat met mijn dochters, maar de afgelopen zomer alleen. Mijn vrouw werkt ook in het onderwijs en ze heeft andere vakanties dan ik. In de periode dat ik al of nog vrij ben, ben ik dan terreinwacht.

Wat vind je leuk aan dit vrijwilligerswerk?

Het is totaal anders dan mijn werk als docent en die afwisseling vind ik geweldig. Het is echt fantastisch om mensen te ontvangen en ze wegwijs te maken op en rondom de camping. Het is ook gezellig als gasten langskomen voor een praatje. Zo in de loop der jaren heb ik al heel wat kampeerders leren kennen.

Waarvan geniet je het meest?

Dat is moeilijk te zeggen, er zijn zoveel leuke dingen. De persoonlijke verhalen die mensen me vertellen vind ik erg interessant. Als er kampeerders van vorige jaren zich melden is dat een feest van herkenning. Maar ik kan ook erg genieten van een klein jongetje dat iedere keer als ik langskom enthousiast ‘Dag René!’ roept. Afgelopen zomer hebben we met een groep kampeerders in een grote kring en op veilige afstand samen gegeten. Dan leer je de mensen echt kennen en heb je leuke gesprekken.

Heb je nog andere activiteiten buiten je werk?

Ja zeker, ik ben voorzitter van GroenLinks in mijn woonplaats, ik heb een moestuin en ik wandel graag.

Hoe kijk je naar Nivon?

Het is een prima organisatie die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Wat mij betreft zou daar meer aan gedaan kunnen worden en zou Nivon daarin een voorbeeldfunctie kunnen vervullen.

Wil je iemand aanmelden? Mail een korte toelichting naar toorts@nivon.nl

Deze rubriek is geschreven door Jet Kooderings en verscheen in de lente Toorts 2021.