#vrijwilliger in de spotlight: Marleen van Noort

In deze rubriek zetten we een Nivon-vrijwilliger in het zonnetje. Marleen van Noort (65) uit Arnhem is al 10 jaar actief bij Nivon.

Wat doe je voor Nivon?

Sinds 2018 ben ik aanmeldsecretaris van het ABK-huis in Hall bij Eerbeek. Het is een intensieve job, maar ik vind het leuk. Eigenlijk kun je geen dag verzaken en streef ik ernaar om binnen 48 uur op een mail of telefoontje te reageren, als iemand zich aanmeldt. Iedere dag zit ik dus wel een paar uur achter de computer. Ik denk wel 20 uur per week en dat is best pittig naast mijn 32-urige werkweek bij Medipoint. Verder regel ik een aantal facilitaire zaken.

Hoe ben je ertoe gekomen om dit te doen?

Ongeveer tien jaar geleden ben ik in Arnhem komen wonen. Tijdens een open dag in het Nivon-centrum werd ik gestrikt om in de programmacommissie te komen. Ik was op dat moment werkloos, dus had ik tijd genoeg. Via Meia van Houten ben ik bij het ABK-huis terecht gekomen, ze vroeg me te helpen in de beheercommissie. Een paar jaar ben ik vrijwilligerscoördinator geweest. Daar ben ik mee gestopt om te kunnen solliciteren. Drie jaar geleden ben ik gevraagd om aanmeldsecretaris te worden van het ABK-huis. Daar heb ik ja tegen gezegd, op voorwaarde dat ik het allemaal vanuit huis kon doen, naast mijn werk.

Welke plaats neemt het Nivon in je leven in?

Nou, een behoorlijke plek, ik heb er een aantal hobby’s voor opgegeven. Maar het geeft me ook veel energie. Ik kijk ernaar uit om over anderhalf jaar met pensioen te gaan en dan weer het een en ander te kunnen oppakken.

Ben je al lang lid van het Nivon?

Ongeveer vanaf mijn dertigste. Ik overnachtte als gast in de natuurvriendenhuizen en ik nam deel aan trefkampen, dus ik was wat je noemt een passief lid. Dat overnachten in natuurvriendenhuizen en kamperen doe ik nog steeds.

Wat zijn je hobby’s?

Zelf kleding maken en djembé spelen, maar helaas heb ik daar nu weinig tijd voor. Verder heb ik yoga gedaan en wandel ik graag, ook daarvan komt het te weinig. Erik en ik hebben de eerste etappe gelopen van de Romeinse Limes, die loopt van Katwijk tot aan de Donau. We willen het stuk door Nederland lopen, dus dat staat nog op het wensenlijstje. Verder houd ik van fietsen, kamperen, lezen en puzzelen.

Hoe zie je de toekomst van het Nivon?

Het Nivon bestaat 100 jaar en ik zie de worsteling waar we voor staan. Ik maak me zorgen om de steeds ouder wordende vrijwilligersgroep. Vrijwilligers zijn vaak gepensioneerden, maar die lopen ook al tegen de 70 als ze actief worden. De vraag dringt zich op hoe de huizen in de toekomst open kunnen blijven. De werkgroep Nivon 2030 betrekt vrijwilligers bij mogelijke oplossingen.

Wil je iemand aanmelden? Mail een korte toelichting naar toorts@nivon.nl

Deze rubriek is geschreven door Jet Kooderings en verscheen in de zomer Toorts 2022.