Vegetarisch wordt de norm bij Nivon

Tijdens de Nivonraad in mei is een motie aangenomen die stelt dat vegetarisch eten voortaan de norm is bij Nivon.

Minder vlees en/of vis eten beter is voor het klimaat, het milieu, de dieren en onze gezondheid. Dit betekent dat bij activiteiten, vergaderingen, cursussen/ trainingen en reizen van Nivon, standaard wordt uitgegaan van vegetarisch eten. Wie daarvan wil afwijken kan dat van tevoren doorgeven. Zo blijft de keuzevrijheid toch behouden. Dus: Carnivoor? Geef het door!

Bij Nivon was het lange tijd zo dat wie vegetarisch wil eten, dit nog vaak van tevoren moet aangeven. Dat zou eigenlijk andersom moeten, vond NivonJong, initiatiefnemer van de motie. Voortaan geven vleesliefhebbers geven hun menuvoorkeuren door.

Dit sluit aan op het principe ‘Carnivoor? Geef het door!’ Dit concept is bedacht door professor Henriette Prast. Het houdt in: draai de standaard om en maak plantaardig de norm, zonder de keuzevrijheid in te perken, want wie toch vlees en/of vis wil eten, geeft dit van tevoren door.

In de praktijk is gebleken dat bij het omdraaien van het perspectief (standaard vegetarisch, alleen vlees en/of vis op verzoek) de overgrote meerderheid bereid is om duurzamer, diervriendelijker en gezonder te eten. Dit principe is al bij veel universiteiten, hogescholen, bedrijven en gemeentes ingevoerd.

De motie van het NivonJong bestuur (ook namens JUMP, Watersport, TREQ Kanoreizen en Spring Reizen) werd met een ruime meerderheid op de Nivonraad aangenomen.