Hoe bereid je je voor op je eerste tweedaagse wandeltocht?

Geschreven door: Corine / Foto’s: Corine en Tamara

vrouw wandelt door bos

.
Sta je op het punt om je eerste tweedaagse wandeling te ondernemen, maar weet je nog niet zo goed waar je moet beginnen met de voorbereiding? In dit blog geven we je enkele tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Zo wordt jouw eerste tweedaagse wandeltocht een onvergetelijk avontuur!

Pas de tochtkeuze aan op je fitheidsniveau

Je hoeft heus geen kilometervreter te zijn om een tweedaagse wandeltocht te maken! Kies een route die past bij jouw fitheidsniveau.

Nivon heeft voor ieder wat wils! Wist je bijvoorbeeld dat je bij alle Nivon-trektochten uit twee verschillende afstanden per dag kunt kiezen? Zo kun je tijdens de Morgenrood trektocht al van de Brabantse natuur genieten met twee dagen van 11 en 6,5 kilometer!

Bereid je fysiek voor

Misschien ben je al een doorgewinterde wandelaar, maar als je net begint met wandelen is het goed om te trainen voordat je je aan een tweedaagse wandeltocht waagt.

  • Bouw je afstanden op door regelmatig te wandelen. Begin met kortere wandelingen en verhoog de afstand geleidelijk. Voorkom blessures en loop – letterlijk en figuurlijk – niet te hard van stapel!
  • Oefen met een gevulde rugzak: neem hem mee tijdens je dagwandelingen. Bouw het gewicht in de rugzak langzaam op. Zo kan je lichaam wennen aan het wandelen met gewicht.

Zorg voor goed materiaal

Kies comfortabele schoenen die passen bij je voeten en de omstandigheden waarin je gaat wandelen. Loop nieuwe schoenen in voordat je ermee op trektocht gaat!

En neem een fijne rugzak mee, met een heupband die goed steunt op je heupen. Dit voorkomt dat de rugzak met zijn volle gewicht aan je schouders hangt. Zorg dat de rugzak ruim genoeg is voor een meerdaagse wandeltocht, maar niet te ruim. Zo vul je loze ruimte niet alsnog op met zaken die niet nodig zijn.

Pauze tijdens tweedaagse wandeltocht, met routekaart en rugzak Pauze met appeltaart tijdens tweedaagse wandeltocht Signalering wandelpad op boom in het bos

Bereid de tweedaagse wandeltocht voor

Schaf een kaart aan

Wanneer je de route gekozen hebt is het aan te raden om een routekaart of -boekje aan te schaffen. Zo heb je altijd iets om op terug te vallen als je de markering kwijtraakt en je mobiel of GPS-apparaat het af laat weten. Hiervoor is het uiteraard wel noodzakelijk dat je met een kaart overweg kunt.

Regel je overnachting

Als je besloten hebt welke tocht je gaat lopen, is het van belang om een slaapplek te kiezen. Dit kan bij sommige meerdaagse wandeltochten een hele puzzel zijn, maar bij de Nivon trektochten is het gelukkig heel eenvoudig. Je loopt op dag één namelijk naar een natuurvriendenhuis en op dag twee loop je van het Nivon-huis weer verder. Het enige dat jij nog hoeft te doen is je kamer of kampeerplek te reserveren!

Maak een paklijst

Maak een paklijst van de essentiële items die je tijdens je tweedaagse wandeltocht nodig hebt. Kijk vooraf of je deze allemaal in je bezit hebt en of ze samen in je rugzak passen. Zo kom je kort voor vertrek niet voor verrassingen te staan.

Je komt tijdens je wandeltochten niet altijd langs horecapunten en winkels. Verdiep je daarom voor vertrek in de mogelijkheden onderweg en neem voldoende proviand en water mee. In de natuurvriendenhuizen van Nivon kun je koken, maar moet je wel je eigen etenswaren meenemen!

Laat je niet verrassen door het weer

Controleer een dag van tevoren het weerbericht en pas daar je uitrusting en kleding op aan. Denk hierbij aan bescherming tegen regen, zon en kou.

Regen hoort erbij bij een tweedaagse wandeltocht in Nederland.
Door je goed voor te bereiden en bewust te zijn van wat je te wachten staat, kun je optimaal genieten van je eerste tweedaagse wandeling. Wij wensen je heel veel plezier!