Tiny houses trend of hype?

Tekst: Jolanda Denekamp

De term duikt steeds vaker op in Nederland. Marcel houdt zich al vijf jaar bezig met tiny houses: ,,Ruimte-innovatie op de vierkante mm.” Hij publiceert artikelen, schrijft blogs op www.bouwtotaal.nl en is mede-oprichter van Tiny Findy, een marktplaats voor Tiny Houses, percelen en producten voor kleine huisjes (www.tinyfindy.nl), oprichter/eigenaar van het kennisplatform LEVEN in tuinen (www.levenintuinen.nl) én schreef het boek ’Slim ruimtegebruik’ en e-book Slim Ruimtegebruik 2.

,,Wonen in een tiny house is een levensstijl, voor mensen die willen ontspullen, een kleine voetafdruk willen zetten en zelfvoorzienend willen zijn.” Marcel van Mierlo kan het weten als het gaat om kleine gebouwtjes, tiny houses. Deze bouwkundig ingenieur is een autoriteit op dit gebied.

Tot 50 m2

Wat is een tiny house? Een vakantiehuisje, camper, stacaravan, pipowagen … het zijn allemaal kleine compacte onderkomens, maar zijn het ook tiny houses? Marcel kan er kort over zijn: ,,Nee, dit zijn tijdelijke onderkomens. Een tiny house is bedoeld om permanent in te wonen.” Andere ’kenmerken’: een woonoppervlakte tot 50 m2, duurzaam, eventueel verplaatsbaar, zoveel mogelijk zelfvoorzienend, deels of volledig functionerend zonder aansluiting op nutsvoorzieningen en/of riolering en een ecologisch filtreersysteem met rietplanten gemaakt om afval- of regenwater te filteren. ,,Wonen in zo’n klein huis is een bewuste keuze, niet iets wat je doet omdat je een krappe beurs hebt. Veel bewoners gaan bijvoorbeeld ook bewust minder werken. Ze steken ruimte, tijd en geld in het leven.”

Bewuste keuze

Marcel is er duidelijk over: deze kleine woningen zijn een trend, geen hype. Zo gaan wonen is een bewuste keuze en niet iets wat je zomaar even doet voor een tijdje. Ondertussen zijn er honderd projecten, en vijf á zes wijken in Nederland met tiny houses, waaronder Almere. Daar kun je zelfs een rondleiding krijgen. Nederland kent ondertussen ook een Tiny House Beweging en een Tiny House Academy die je helpt bij al je plannen. Je kunt zelf de tekenpen ter hand nemen, een zeecontainer ’inrichten’ maar uiteraard ook een kant-en-klaar-onderkomen kopen. De Ideeën voor het interieur  – alles is opklapbaar en uitvouwbaar want de ruimte is immers beperkt – komen uit de boten- en vliegtuigbouw.

Minderen kan lastig zijn maar de grootste uitdaging is wel om grond met een woonbestemming te vinden. De beschikbare ruimte in Nederland lijkt steeds schaarser te worden, Vaak gaat het om tijdelijke locaties waar je je minihuis neer mag zetten. Vakantieparken bijvoorbeeld zijn niet toegestaan omdat je daar immers niet permanent mag verblijven.

,,Zelf een tiny house? Nee, daar ben ik niet geschikt voor, ik sloop alles,” lacht Marcel. ,,Geen fijne motoriek”, luidt de verklaring en ook zijn lengte van 1.90 meter maakt dat hij er zich ,,niet echt comfortabel” bij voelt. Het vinden van mooie Tiny House oplossingen voor anderen is meer zijn ding.

 

Marcel van MierloMarcel van Mierlo. Foto: Mariel van Mierlo

‘Tiny House pionier Marjolein Jonker (zie foto) biedt een online cursus aan voor iedereen, die geïnteresseerd is in het wonen in een Tiny House.

Tiny houseFoto: Marjolein Jonker, Tiny House pionier

Ontspullen

Nivonlid Vera Christina Mertens bouwt een klein huisje van 5×5.10 meter in de Utrechtse achtertuin van haar partner waar zij gaat wonen. Een architect keek over haar schouder mee met haar  ontwerp en haar broer die timmerman is, ontfermt zich over de inrichting binnen. Bewustwording en ontspullen zijn haar voornaamste beweegredenen om te kiezen voor klein wonen. Mijn oorspronkelijke idee was om op deze manier mijn vaste lasten te verlagen en zo min mogelijk spullen te hebben.” Het huisje heeft wel riolering en ook elektriciteit en wordt milieuvriendelijk gebouwd. ,,Dat laatste zit ’m vooral in de keuze van materiaal zoals milieuvriendelijk isolatiemateriaal.” Vera Christina vindt dat de bouw van dergelijke klein huizen vooral ook tegemoet komt aan het ruimtegebrek in Nederland.

Lutje Hoeske

Van eind april tot half juli heeft er op Nivon-kampeerterrein Lettelbert een tiny house gestaan, of op z’n Gronings een Lutje Hoeske. Marcel Hoekstra en Marjon Meurs waren erg blij dat ze zolang in Lettelbert terecht konden in afwachting van hun definitieve plek in Ten Boer waar de gemeente ruimte wil geven aan duurzame initiatieven gestoeld op de gedachte ‘meer met minder’. Marcel vertelt dat zij al lange tijd bezig zijn met het vinden van een geschikte plek. Gemeenten zijn welwillend, maar tot uitvoering kwam het niet. Nu dus wel. Het tijdelijke verblijf in Lettelbert is Marcel en Marjon zo goed bevallen dat zij Nivon-lid zijn en vrijwilliger op Lettelbert worden.

Bron: nieuwsbrief van Nivon-kampeerterrein Lettelbert