Thalina en Nanouschka beheren groeiende groene ruilgemeenschap

Tekst: Jolanda Denekamp

In de ruim 11.000 leden tellende facebookgroep worden dagelijks diverse stekjes en planten gratis geruild. Is dat eerlijk & groen! De beheerders van deze actieve groene gemeenschap zijn de vrouwen Thalina en Nanouschka Wamelink-van Dijk. ,,De positiviteit in de groep maakt het zo ontzettend leuk!”

De stekjesruilgroep kreeg in februari landelijke bekendheid toen Nanouschka met enkele leden én hun planten, aan tafel zat bij de presentatoren Loretta Schrijver en Pernille la Lau in de live-uitzending van RTL4-Koffietijd. Na die uitzending steeg het aantal leden binnen korte tijd met maar liefst 2000! De vraag om aan het RTL-lifestyle-programma mee te werken overviel Thalina en Nanouschka wel een beetje. Een tv-redacteur kwam de snelgroeiende Facebook-community die inmiddels ook een youtubekanaal over stekken heeft, via via op het spoor. ,,We hebben nooit de publiciteit gezocht en hadden ook nooit gedacht dat de groep zo zou uitgroeien. Het is ons niet om de grootte van de groep te doen, maar natuurlijk is het superleuk om te merken dat we in twee jaar tijd wat te weeg hebben gebracht. Mooi dat zoveel mensen actief met planten bezig zijn!” Ook op Radio 5 (Thuis op 5) waren de twee te horen om over kamerplanten in de Sixties te praten (www.nporadio5.nl/thuisop5/gemist/audio/306934/groene-vingers-in-de-jaren-60)

De woorden ‘bewust worden’ en ‘genieten van planten’ vallen regelmatig tijdens het gesprek. In de facebookgroep passeren bijzondere, grappige en onroerende verhalen van leden dankzij de zorg voor hun planten. ,,Zo vroeg iemand hoe ze een plant van haar overleden vader in leven kon houden.”

Groen gezocht

Planten

In de herfst van 2015 vormde de overstap van het Nivonkantoor naar een plantloze nieuwe werkgever voor Nanouschka de directe aanleiding voor het opzetten van de facebookgroep om stekjes te ruilen. Nu, nog geen 2,5 jaar later is de groep gegroeid naar 11.000 leden, vertellen Thalina en Nanouschka in hun woonkamer die – misschien anders dan u zou vermoeden – wel een aantal planten telt, maar geen jungle is. Enthousiast pakt Nanouschka een philodendron atom: ,,Deze heb ik in verdorde staat gekregen en moet je nu kijken! Deze heb ik ook meegenomen naar de uitzending.” Een voorbeeld van een plant die dankzij aandacht en een goede omgeving weer blaakt van gezondheid.

De groene stekjesruilgroep bestaat voor driekwart uit vrouwen en een kwart uit mannen. Hoewel de leeftijden in de groep uiteenlopen van 13 tot 65+ zijn de meeste leden tussen de 25 en 34 jaar oud, en woonachtig in universiteitssteden. De Randstad voert de lijst aan. ,,Jongeren gaan hun huis inrichten, kopen een plant als eyecatcher en vervolgens ’doet’ deze het niet. En dan komen de vragen. Ik denk dat de helft van onze leden nog geen groene vingers had toen ze lid werden, maar door alle tips in de groep wordt die kennis snel bijgespijkerd” aldus Thalina. De stekjesruilgroep heeft inmiddels ook een Belgische tak met ruim 400 leden.

Tips en trics

De community bestaat uit twee delen. ,,Op Facebook vind je een gezellige stekjesruilgroep met ruim 11.000 actieve leden waar dagelijks stekjes en planten geruild worden en waar foto’s van het groeiproces gedeeld worden. En op de blogplantenstekjesruil.wordpress.com, ons Instagram account, onze pagina op Facebook, facebook.com/plantenstekjesruil en de website www.plantenstekjesruil.nl delen we als beheerders tips en trics voor beginnende stekkers.”. Nieuwe leden melden zich aan en worden toegelaten door de beheerders, in die zin is het een besloten groep. Duidelijke spelregels zorgen ervoor dat het ‘gratis van elkaars planten genieten’ centraal blijft staan deze groep. Voor groentjes op het gebied van planten vlogt het duo: www.youtube.com/channel/UCg-6l3adx_647CcPvOO8cPA

Vriendelijke community

,,Nu komen er 10 á 20 leden per dag bij; in het voorjaar stijgt dat aantal tot soms wel 80 á 100 aanvragen. Mensen vinden onze groep vooral via mond-tot-mondreclame en je ziet nu ook elders community’s ontstaan naar ons voorbeeld.” Dagelijks stoppen Thalina en Nanouschka ieder zo’n twee uur in de groene gemeenschap. ,,Zelfs tijdens het kerstdiner waren we er mee bezig. Ja, de familie weet het ondertussen wel, leeft mee en is ook lid,” lachen de twee. ,,Regelmatig zetten we ook op zondagochtend de wekker omdat we voor de groep aan de slag moeten. Nee, we verdienen er niets mee, het is een hobby. Het allerleukste van de groep vinden we dat het een enthousiaste en vriendelijke community is. De groep straalt zoveel positiviteit uit, dat laten de leden ook weten. Het is toch mooi dat zo’n laagdrempelig platform zo goed loopt en dat mensen hier gewoon te vertrouwen zijn. We hebben bijna geen gedoe gehad dat stekjes niet aankwamen en de enkele gevallen die er waren, hebben we netjes kunnen oplossen. Mensen zijn respectvol, denken met elkaar mee en echt elke vraag voor beginners én gevorderden kan gesteld worden. Vaak komen nieuwe leden binnen met de mededeling dat ze geen plant levend kunnen houden en na een paar weken hebben ze meerdere gezonde planten.” De stekjes die van eigenaar wisselen, zijn zowel van kamer- als van (moes)tuinplanten.

Blije foto’s

ThalinaNanouschkaThalina en Nanouschka Wamelink-van Dijk: gratis stekjes, daar gaat het om.

,,Daarnaast is deze groep zo leuk omdat er veel vragen gesteld en tips gegeven worden; er worden veel blije foto’s van het groeiproces gedeeld, een lid heeft meerdere quizzen over ‘raad de plantennaam’  gemaakt voor andere leden, er wordt volop geëxperimenteerd met zaden laten kiemen en er zijn aparte threads over ‘verzendtips voor stekjes’, ‘planten en huisdieren’ en ‘rouwvliegjes’.

En natuurlijk worden er onwijs veel stekjes, planten en zaden geruild zodat iedereen van elkaars planten kan genieten. Dit gebeurt vaak expliciet: iemand vraagt of leden een stekje van een bepaalde plant willen ruilen of het wordt tegen vergoeding van verzendkosten opgestuurd of iemand biedt stekjes van een plant aan en wil deze ruilen of doneren. En ook impliciet: iemand laat zijn/haar plant zien en leden vragen om stekjes die dan geruild of gedoneerd worden.” Gratis, daar gaat het om. Verkoop van de stekjes is uit den boze, net als reclame-uitingen.

Het duo weet van de leden dat er een groepjes liefhebbers van vleesetende plantjes zijn, cactusfanaten, levende steentjes…Moeiteloos vertellen Nanouschka en Thalina wat er in de facebookgroep gebeurt en vliegen de plantennamen over tafel.

In de groep kunnen leden meedoen met diverse plantgerelateerde initiatieven zoals winacties met groene bedrijven. ,,Deze acties zijn exclusief voor onze leden binnen de groep – dus geen ‘like, deel en win’. Leden kunnen bijvoorbeeld planten winnen of groenpakketten.” Daarnaast zijn er diverse ruilmiddagen bij leden thuis georganiseerd waar deelnemers hun stekjes meenemen en die ‘live’ ruilen met de stekjes van andere deelnemers. Een aantal keer is er een ‘swap’ georganiseerd waarbij leden een verrassingspakketje met stekjes maken voor een ander lid dat aan de ’swap’ meedoet. Iedereen stuurt dus één pakketje en krijgt een verrassingspakketje terug.” Een soort nieuwe variant van de kettingbrieven van weleer.

Trends in de stekjes die geruild worden, signaleert het tweetal ook. ,,Een tijdlang was het kiemen van avocadopitten heel populair en momenteel experimenteren leden met exotische zaden, dan zijn het weer hangplanten, monstera’s, de pannenkoekplant … het wachten is op de trend van dit voorjaar.