Stolpersteine gelegd bij natuurvriendenhuis De Bosbeek

In aanwezigheid van nabestaanden, vertegenwoordigers van de gemeente Ede, plaatselijke pers, leden van de Historische Vereniging Oud-Bennekom en de beheercommissie van natuurvriendenhuis De Bosbeek zijn drie zogenoemde Stolpersteine (struikelstenen) bij de ingang van De Bosbeek aan de Bosbeekweg gelegd.

Stolpersteine
omdat je erover struikelt
met je hoofd en je hart,
en je moet buigen
om de tekst te kunnen lezen

Stolpersteine zijn herinneringssteentjes met een messing plaatje op de bovenkant. Ze liggen bij De Bosbeek in Bennekom ter nagedachtenis aan Samuel Bromberg en het echtpaar Emanuel (Maantje) Manasse en Fanny Manasse-Hartogsohn. De stenen liggen op de plek waar zij het laatst in vrijheid verbleven.

In het gebied rondom het Veluwse Nivon-huis zaten in de oorlog vele vervolgden ondergedoken. Van genoemde drie mensen is met zekerheid vastgesteld dat ze in het Boschbeekgebied hun laatste verblijfplaats hebben gehad voordat ze er in 1943 tijdens razzia’s gearresteerd, gedeporteerd en vermoord werden. De levensverhalen van Samuel Bromberg, Emanuel en Fanny Manasse staan op het informatiebord bij de Stolpersteine.

stolpersteine-de-bosbeek

Het leggen van Stolpersteine is een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De kracht van het project is dat de stenen er overal hetzelfde uitzien. Dit laat de massaliteit zien van de vernietiging van mensenlevens die heeft plaatsgevonden in de periode 1939-1945.

Meer informatie

Stolpersteine: Overal dezelfde gedenktekens
Gunter Demnig
Natuurvriendenhuis De Bosbeek