Stellingenpad Wandelroute van het Jaar

Het Stellingenpad, de nieuwste Nivon wandelroute langs de Stellingwerven, is verkozen tot Wandelroute van het Jaar 2023, de prijs voor de beste nieuwe wandelroute van de Benelux. Initiatiefnemers en vrijwilligers van Nivon namen op de Fiets- en Wandelbeurs in Gent de prijs in ontvangst.

De jury vond vooral dat “de route een grote afwisseling biedt aan landschappen, er is uitgebreid aandacht voor de historische achtergrond van het pad en voor de plaatselijke natuur en cultuur”.

Het streekwandelpad van 260 kilometer loopt door Friesland, Drenthe en Overijssel langs de Stellingwerven. Naast het landschap staat ook de cultuur centraal in de wandelgids. Aan de hand van verhalen over de streek vertelt de Griffioen, het fabeldier uit het wapen van de Stellingwerven, alles over de route. De Stellingenpad wandelgids is een uitgave van Nivon en de Stichting Vrijstaat de Stellingen.

stellingenpad heide wandelen

Het rustige gebied van de Stellingwerven speelt de hoofdrol. De route loopt langs prachtige heide, bosrijke stukken en stuifzanden en is verdeeld in 15 etappes door o.a. het Drents-Friese Wold, langs de Weerribben en naar vestingstadjes aan de voormalige Zuiderzee in Overijssel. Onderweg wandel je door twee Nationaal Parken, een pluspunt volgens de jury.

Initiatiefnemer en oprichter Marian Nesse was de drijvende kracht achter het Stellingenpad. Zij overleed vlak voor de wandelroute officieel werd geopend. De waardering van de route is daarom een bijzondere kroon op haar werk. Marita Kruijswijk, partner van Marian en mede-oprichter van het pad is ontroerd door de prijs: “Het Stellingenpad was het laatste en grootste project van Marian. Ze wist altijd de juiste mensen om zich heen te verzamelen en te enthousiasmeren voor haar ideeën. Deze prijs bewijst dat haar enthousiasme nog steeds even aanstekelijk is, een mooie nalatenschap.”

Tijdens de uitreiking werd het Stellingenpadlied afgespeeld. Het lied, in Stellingwerfs, is typisch voor de rijke eigen geschiedenis, taal en cultuur van het gebied.

Wandelroutes die het Stellingenpad achter zich liet zijn het Betuwepad, de Tour du Pays de Bouillon door de Ardennen, de National Park Trail door Belgisch Limburg en de Hoge Kempen, en de Heuvelrughike over de Utrechtse Heuvelrug.

Bekijk de route van het Stellingenpad hier

Wil je de wandelgids Stellingenpad bestellen? Ga daarvoor naar onze webshop!

 

Foto’s: Marcel van Kammen