Samenwerking Nivon en Wandelnet verstevigd

De natuurvriendenvereniging Nivon en de stichting Wandelnet gaan nauw samenwerken. Ze hebben dit bevestigd in een overeenkomst. Hierdoor zullen zij de belangen van wandelaars beter kunnen dienen.

Voorzitter Henk Schaaf van het Nivon is blij met de nieuwe relatie: “We zijn vanzelfsprekende partners. Wandelen is – zeker in deze coronatijd – steeds populairder geworden. Ook jongeren gaan vaker de paden op. De nieuwe overeenkomst is in ieders belang.”
Ook voorzitter Toon Naber van Wandelnet reageert verheugd: “Het is belangrijk om gezamenlijk voor de belangen van de wandelaars op te komen. Er zijn al veel mensen die wandelen en samen proberen we nog meer mensen aan het lopen te krijgen.”
Beide organisaties staan voor de uitdaging de huidige populariteit van wandelen te behouden en het huidige gezamenlijke wandelroutenetwerk toekomstbestendig te maken.

Wandelnet beheert ongeveer 8.000 km aan Lange-Afstand-Wandel- en Streekpaden, Nivon heeft zo’n 4.000 km aan paden in beheer. Alle Lange-Afstand-Wandelpaden zijn te herkennen aan wit-rode markeringen op de routes; de streekpaden hebben een geel-rood merkteken. Honderden vrijwilligers zorgen voor het onderhoud. Padcoördinatoren en markeerders vervullen hierbij een belangrijke rol. Hun vakmanschap en de inzet is van grote waarde.
Alle LAW’s en Streekpaden worden via de website van Wandelnet gepubliceerd. Beide organisaties geven wandelgidsen uit, waarbij in de productie en distributie zoveel mogelijk samen wordt opgetrokken.

De partijen zullen een inhoudelijke visie en een meerjarige strategie bepalen voor het landelijke wandelroutenetwerk. Wandelnet is mede namens Nivon gesprekspartner voor de overheid. Ook willen Nivon en Wandelnet nog meer kennis delen. Beide partijen doen onderzoek naar het gedrag van wandelaars en hoe zij de routes gebruiken. Met de daaruit voortkomende resultaten kan hun “wandellust” verdergaand worden vergroot.