Rust, ruimte en natuurlijke entertainment
Tekst: Floor Verkerk
In het groene boekje van de in 2015 opgerichte ‘Groene Koepel’ staan ruim 137 natuurkampeerterreinen in Nederland, waaronder acht terreinen van Nivon. Maar wat houdt deze erkende titel in en wat doet de organisatie op het gebied van duurzaamheid?
De natuurkampeerterreinen bestaan al sinds 1975 in Nederland en de Groene Koepel erkent terreinen door hen de stempel van een natuurkampeerterrein te geven. Met deze erkenning komen de terreinen in het Groene Boekje te staan. Natuurkampeerterreinen zijn vaak kleinschalig, er is geen entertainment, auto’s staan op de parkeerplaats en het is er rustig. Ook zijn er vaak fiets- en wandelroutes in de buurt en zijn er natuurlijke speelmaterialen voor kinderen aanwezig. Marieken Nieuwdorp is directeur van de Groene Koepel. ‘’Veel mensen kiezen heel bewust voor een van onze terreinen. Het zijn vaak hele zelfstandige kampeerders die geen animatie nodig hebben.’’
Natuuractiviteiten
De Groene Koepel organiseert wel ‘natuurlijke’ entertainment voor de kampeergasten. ‘’We hebben een paar jaar veel met vlinders gedaan. Er waren dan speciale nachtvlinderavonden en er kwamen biologen en boswachters van Staatsbosbeheer en IVN langs op het terrein. Nu zijn we bezig met een project met vogels. De gasten kunnen een vogelontdekkingskaart krijgen, waar de meest voorkomende vogels in Nederland op staan. Je kunt met die kaart zelf rondom je kampeerplek op zoek gaan naar vogels.’’ Dit jaar wordt er door de organisatie ook een festival georganiseerd; het kampvuurfestival. Terreinen kunnen zich hiervoor aanmelden en akoestische muzikanten kunnen deelnemen. Uiteindelijk is er een finale in de vorm van het festival.
Duurzaamheid
Terreinen die in het Groene Boekje staan, moeten aan vier kernvoorwaarden voldoen. Een van die kernvoorwaarden, is duurzaamheid. Veel terreinen hebben dan ook samenwerkingen in de regio zoals een lokale bakker die broodjes op het terrein brengt. Maar er zijn ook al terreinen die zelf groene stroom opwekken en er zijn toiletgebouwen die van FSC-hout gebouwd worden. Naast samenwerkingen met lokale bedrijven, heeft het Groene Boekje ook landelijke samenwerkingen. Een daarvan is bijvoorbeeld met Nivon! ‘’Met deze samenwerkingen kunnen we van elkaars voordelen profiteren. Bijvoorbeeld Nivon levert ons natuurkampeerterreinen en samen met de vlinderstichting kunnen we nachtvlinderavonden organiseren. Samen staan we ten slotte sterk.’’ Aldus Marieken.