#Rondjelopen op het Maas-Niederrheinpad

Tijdens de corona pandemie zijn in samenwerking met Wandelnet zeven rondjes ontwikkeld die gebruik maken van het Maas-Niederrheinpad. Drie daarvan zijn aansluitende ‘pontjes-routes’. Alle rondjes beginnen bij een parkeerplaats. De rondjes zijn ook met het openbaar vervoer bereikbaar.

 

Het zijn de volgende rondwandelingen:

1) Rondje Mookerheide (15.1 km)

2) Rondje De Hamert-Wellerlooi (15.1 km)

3) Rondje Arcen en Ravenvennen (17.3 of 22.3 km)

4) Rondje Arcen en Ravenvennen Variant (17.0 of 23.0 km)

5) Rondje Maascorridor (18.8 km) (Pontjesroute #1)

6) Rondje Steyl-Kessel  (19.1 km) (Pontjesroute #2)

7) Rondje Beesel-Rijkel-Kessel (11.1 km) (Pontjesroute #3)

 

 

 

 

 

1. Rondje Mookerheide (15.1 km)

De wandeling loopt over de geel-rood gemarkeerde streekpaden Maas-Niederrheinpad en Streekpad Nijmegen. De route wordt gekarakteriseerd door heidegebieden, bossen, heuvels en halfopen landschap. Je wandelt o.a. over de Heumense schans, de Mookerheide,  de Sint-Jansberg en langs de Kriekberg.

De route start in het noorden bij het treinstation Mook-Molenhoek of vanuit het zuiden bij de bushalte ‘Rijksweg/Witteweg’ in Plasmolen. Bij beide startpunten is een parkeerplaats aanwezig.

De route is in beide richtingen bewegwijzerd en kan dus zowel met de klok mee als tegen de klok in bewandeld worden.

In Plasmolen zijn er volop Horeca gelegenheden.

Hier is van het rondje is een kaart en een gpx te downloaden

 

2. Rondje De Hamert-Wellerlooi  (15.1 km)

Dit rondje maakt gebruik van het geel-rood gemarkeerde Maas-Niederrheinpad, aangevuld met knooppunten van het wandelnetwerk.  De wandeling loopt door ‘Landgoed de Hamert’, een onderdeel van ‘Nationaal Park De Maasduinen’. Je loopt over heide en duinen, langs vennen en door stukjes bos. Je komt aan in het dorp Wellerlooi en vandaar loop je door de uiterwaarden van de Maas terug naar de parkeerplaats. Onderweg passeer je in de Hamert een vogelkijkhut en bij de Maas een uitkijktoren.

Bij het start/eindpunt is een parkeerterrein met pannenkoekenrestaurant Jachthut op den Hamer. Het  startpunt is ook bereikbaar met bus 83, halte ‘Walbeckerweg, Wellerlooi’.

In  Wellerlooi passeer je verder nog drie horeca gelegenheden met terras. Een in het centrum en twee bij de rijksweg. De route is in te korten tot 10 km door gebruik te maken van de bus vanuit Wellerlooi terug naar het startpunt. Van het rondje is een kaart en een gpx te downloaden via:

Hier is van het rondje is een kaart en een gpx te downloaden

 

3. Rondje Arcen en Ravenvennen (17.3 of 22.3 km)

Dit rondje maakt gebruik van het geel-rood gemarkeerde Maas-Niederrheinpad, aangevuld met knooppunten van het wandelnetwerk.  De route loopt vanuit de parkeerplaats in Arcen door de uiterwaarden van de Maas, langs een oude watermolen en door het bos van ‘Landgoed Arcen’ naar ‘de Ravenvennen’, een gebied van bijna 400 hectare bestaande uit tientallen vennen omringd door heide en droog naald en loofbos. In 2011 kreeg de Ravenvennen de status ‘Libellenreservaat’. Vanaf de Ravenvennen loopt de route naar het uitkijkpunt bij het ‘Straelens Schuitwater’ en vandaar via ‘het Gelders Vlies’, – een moeras- en vennengebied -, door het bos van ‘Landgoed Arcen’ terug naar de parkeerplaats. De route is 17.3 km maar kan via de knooppunten uitgebreid worden tot 22.3 km met een wandeling langs het ‘Straelens Schuitwater’  en ‘Fort Hazepoot’, -een voormalig fort aan de ‘Fossa Eugeniana’.

De route start bij de parkeerplaats aan de zuidkant van het centrum van Arcen. Het startpunt is ook bereikbaar met bus 83, halte ‘Koestraat, Arcen’. In Arcen zijn er volop horeca gelegenheden. Halverwege de wandeling bevindt zich op 700 m van de route pannenkoekenrestaurant ‘Jagersrust’,

Hier is van het rondje is Wandelnet een kaart en een gpx te downloaden.

Heb je liever ook een routebeschrijving van de route, deze kan hier gedownload worden.

 

4. Rondje Arcen en Ravenvennen Variant (17.0 of 22.0 km)

De eerste helft van dit rondje is gelijk aan het hiervoor beschreven rondje ‘Arcen en Ravenvennen’. Dan volgt een ongemarkeerd gedeelte van ca. 3 km, waarbij je langs een paar idyllische meertjes wandelt om daarna weer op het hiervoor beschreven rondje te komen.

De route is 17.0 km maar kan via de knooppunten uitgebreid worden tot 22.3 km met een wandeling langs het ‘Straelens Schuitwater’  en ‘Fort Hazepoot’, -een voormalig fort aan de ‘Fossa Eugeniana’.

De route start bij de parkeerplaats aan de zuidkant van het centrum van Arcen. Het startpunt is ook bereikbaar met bus 83, halte ‘Koestraat, Arcen’. In Arcen zijn er volop horeca gelegenheden. Halverwege de wandeling bevindt zich op 700 m van de route pannenkoekenrestaurant ‘Jagersrust

Hier is van het rondje is een kaart en een gpx te downloaden

Heb je liever ook een routebeschrijving van de route, deze kan hier gedownload worden.

5. Rondje Maascorridor (18.8 km)  (Pontjesroute #1)

Dit rondje maakt gebruik van het geel-rood gemarkeerde Maas-Niederrheinpad, het knooppuntennetwerk en het wit-rood gemarkeerde Pieterpad. De route volgt vanaf station Venlo het Maas-Niederrheinpad via de binnenstad naar de Maas. Na het passeren van de stadsbrug loopt de route langs de westoever naar de aanloophaven en gaat verder door de uiterwaarden van de Maas naar het veer bij Steyl. In kloosterdorp Steyl loopt de route langs de botanische tuin ‘de Jochumhof’ en het ‘Missiemuseum’ . Via de knooppunten loopt de route nu door de buurtschap Nabben, langs Kasteel Holtmühle en het natuurgebied ‘Holtmühle’. Vervolgens loopt de route via het Pieterpad terug naar station Venlo. Daarbij passeer je nog de ‘Abdij Ulingheide’, een voormalig kloostercomplex van de trappisten en de ‘Jammerdaalse Heide’.

In Venlo zijn diverse parkeergarages. Ook kan de wandeling gestart worden in Steyl bij de gratis parkeerplaats aan de Sint Michaelstraat nabij het veer.  In Venlo en Steyl zijn er diverse horeca gelegenheden.

Hier is van het rondje is een kaart en een gpx te downloaden

 

6. Rondje Steyl-Kessel (19.1 km) (Pontjesroute #2)

Vanaf de veerstoep in Steyl volg je het geel-rood gemarkeerde Maas-Niederrheinpad in zuidelijke richting langs de oostelijke oever van de Maas tot het autoveer Beesel-Kessel en daarna via de knooppunten langs de westelijke oever weer terug naar het veer Baarlo-Steyl. Je loopt o.a. langs de stuw bij Belfeld en door “Ronkenstein’, een van rijkswege beschermd dorpsgezicht in Reuver.

In kloosterdorp Steyl kan je parkeren aan de parkeerplaats aan de Sint Michaelstraat nabij het veer. Het veer in Steyl is 7 minuten lopen vanaf Bushalte ‘Heijskampstraat, Tegelen’. Je kunt in het zuiden ook starten bij de Parkeerplaats bij het veer Kessel-Beesel. Die parkeerplaats is bereikbaar met bus 66, halte ‘Veer Kessel – Beesel, Reuver’. Zowel in Steyl als in Kessel zijn er diverse horeca gelegenheden.

Hier is van het rondje is een kaart en een gpx te downloaden

 

7. Rondje Beesel-Rijkel-Kessel (11.1 km)(Pontjesroute #3)

Vanaf de parkeerplaats volg je het geel-rood gemarkeerde Maas-Niederrheinpad, in zuidelijke richting langs de oostelijke Maasoever tot knooppunt 50 en vandaar via het routenetwerk naar het voetveer Rijkel-Neer. Vanaf de overzijde loop je via de knooppunten weer terug naar het autoveer Kessel-Beesel. Je loopt o.a. door de Rijkelse Beemden en vanaf de westelijke oever bij Neer heb je een schitterend uitzicht over de Maas.

Startpunt is de Parkeerplaats bij het veer Kessel-Beesel. De parkeerplaats is bereikbaar met bus 66, halte ‘Veer Kessel-Beesel, Reuver’. In Neer en Kessel zijn er diverse horeca gelegenheden.

Let op: Het voetveer Rijkel-Neer vaart vanaf april t/m oktober. In april en oktober alleen in de weekenden. Van mei-september dagelijks.

Hier is van het rondje is een kaart en een gpx te downloaden