Primeur! De Natuurvrienden Fietsgids: ‘Vanaf de fiets ziet alles er anders uit’

Voor het eerst brengt Nivon, naast de bestaande wandelgidsen, nu ook een fietsgids uit. Vrijwilliger Magda Vodde fietste in twee jaar tijd langs alle Nivonhuizen en zocht de mooiste routes uit. Iris Vermaas, communicatie-adviseur op het LB, heeft er een fietsgids van formaat van gemaakt: 1323 kilometer aan fietsroutes door de Nederlandse natuur.

Magda, wat heb je zelf met fietsen?

Fietsen is leuk! Ik heb altijd gefietst, vroeger naar school al. Ik mopperde er wel eens over, want vriendinnetjes mochten met de bus. ‘Daar word je hard van,’ zei mijn vader dan altijd. Ik fietste ook van Amsterdam, waar ik woonde, naar Bussum, waar mijn opa in het ziekenhuis lag. Zo krijg je wel fietsbenen!

Hoe kwam je op het idee voor een fietsgids?

Nivon is erg gericht wandelroutes, maar op fietsgebied was er nog weinig tot niets. Dus ik stelde een paar jaar geleden in de Nivonraad voor een fietsboekje te maken. Iedereen was enthousiast, ook NivonJong.  Het bestuur zei: ’Ga maar fietsen’.

De routes heb ik uitgezocht met behulp van de routeplanner van de Fietsersbond. Daarmee kun je kiezen voor een kortste route, een makkelijk-doorfietsroute, of een natuurlijke of recreatieve route. Daar wissel ik een beetje in af. En dan kies ik veel voor knooppunten, die zijn makkelijk voor de beschrijvingen in het boekje. In samenwerking met de fietsersbond zijn ook de kaarten tot stand gekomen.

Wat vind je de mooiste route?

Eigenlijk allemaal wel. Vanaf De Bosbeek naar het ABK-huis rijd je ten noorden van de Veluwezoom, dat is een prachtig stuk en niet zo lang. Vorig jaar had ik erge last van zadelpijn, ik kon een week niet fietsen. Toen heb ik Bert Rosien gebeld, die deed Rondje-Noord. Hij heeft de routes langs de vijf noordelijke accommodaties kant en klaar aangeleverd.  Dit jaar heb ik ze gefietst en er erg van genoten.

Wat was je bijzonderste fietservaring?

Vanaf Utrecht reed deze zomer een vriend mee. Hij is chauffeur en dacht de weg wel te kennen, maar vanaf de fietspaden zag het er toch heel anders uit. “Goh, hier ben ik nog nooit geweest!” zei hij soms heel enthousiast. Ik bedacht: mijn lezers zien het straks ook zo als het boekje klaar is.

Ik kon met hem een paar routes uitproberen. We hebben routes van 60 kilometer gedaan en dat ging prima. Er zijn ook langere routes bij, bijvoorbeeld van De Kleine Rug naar De Bosbeek. De kortste route tussen die twee huizen is beneden de honderd kilometer. Maar ja, ik wil ook een mooie route. Dus die is nu 105 kilometer geworden.  Eikhold – Morgenrood is met 130 kilometer de langste. Het leek me leuk een stuk door België te fietsen, in plaats van een stuk langs de snelweg. Ik heb toen onderweg bij Vrienden-op-de-fiets overnacht. Ook een idee voor andere fietsers.

Wat hoop je te bereiken met het boekje?

Fietsen is ontspannend en duurzaam. Het is fijn als mensen aan de hand van de gids zelf hun planning maken: willen ze een weekendje fietsen, of een hele vakantie? Er zijn korte routes, zoals De Bosbeek – ABK-huis, of van Krikkenhaar naar Den Broam. En je kunt ze ook weer combineren met themaroutes, bij een langer verblijf in één van de huizen. In Banjaert zijn routes over de polders, de duinen, water of over de geschiedenis van Kennemerland. Mogelijkheden genoeg.

Klik hier om meer te lezen en/ of de Natuurvrienden fietsgids te bestellen.

ISBN: 9789491142154

Prijs: € 10,95, niet-leden: € 16,50

Eerder fietsten Nivonners Jo ter Beeke en Ronald de Klein een rondje Nederland. Hier lees je over hun ervaringen.