Pomarinho, een belevenis ‘pur sang’….

“Heeft u dat ook? Je ontdekt een schitterende locatie en het liefst wil je jouw enthousiasme met heel veel mensen delen”. Hieronder deelt Lia Luijendijk haar ervaringen van Pomarinho, gelegen in een ongerept natuurgebied in Portugal…..

Het is 6 juli 2018, eindelijk is het zover. We zijn op weg van het vliegveld in Lissabon naar Quinta Pomarinho in Castelo de Vide, een plaats ten oosten van de Potugese hoofdstad. Vanaf het moment dat ik de kleine advertentie over Pomarinho in Toorts zag staan, was ik nieuwsgierig naar deze bestemming. Op de website www.pomarinho.nl had ik al veel informatie gelezen, dus de verwachtingen waren hooggespannen…

Ooievaars

Onderweg naar het natuurvriendenhuis rijden we door een licht glooiend landschap, met hier en daar een boom en een enkele heuvel. We zien tientallen ooievaars, die nesten gemaakt hebben in hoogspanningsmasten. Er is zelfs hoogbouw met drie nesten boven elkaar! Het lijkt of we dwars door een natuurpark rijden, over een weg van zo’n 220 km.
Na een afwisselende rit, komen we aan bij het authentieke, ietwat ‘antieke’, natuurvriendenhuis. Het ziet er allemaal uit zoals de foto’s op de website beloofden. Naast het Natuurvriendenhuis met vier tweepersoons kamers, zijn er nog twee appartementen en een afgelegen huisje te huur. Er is een natuurcamping met een zwembad. Om ons heen zien we druivenstruiken, olijfbomen, enorme bloeiende cactussen en eindeloos veel bloemen. We voelen ons gelijk helemaal thuis.

Rust, natuur en zon

Gastheer Joop verwelkomt ons alleraardigst. Joop heeft in mei intrek genomen in het huis, naast de quinta en heeft gezelschap gekregen van een leuke hond. In augustus zal zijn vriend Robert ook aansluiten. Het concept lijkt op dat van de Nivonhuizen in Nederland: er zijn kamers voor de gasten en de keuken en het sanitair wordt gedeeld. Hier is het zelfs nog wat ‘luxer’, door de aanwezigheid van een afwasmachine en (gratis) schoon linnengoed na drie dagen.
We zitten heerlijk in de prachtige tuin en hebben niets meer te wensen. Het is genoeg: de rust, de natuur, de zon….

Onze ervaringen rondom Pomarinho

Wij hebben een bijzondere week op Pomarinho. We ervaren dat je met ‘de benenwagen’ en de ‘stalen rossen’ een heel eind kunt komen. We maken wandelingen naar Castelo de Vide, waarbij we kurkeiken, muurtjes met gestapelde stenen en bronnen met fris drinkwater tegenkomen. We lopen over middeleeuwse paadjes en elke keer valt ons op, dat we letterlijk ‘bloemen op ons pad’ tegenkomen, andere bloemen dan we gewend zijn in Nederland.
In Castelo de Vide klimmen we naar het kasteel en volgen de ‘fonteinenroute’, die ons ook in de Joodse wijk brengt. Nauwe straatjes met witte huizen, rode daken en in de gevels Portugese blauwe en gele tegels. Het centrum heeft leuke terrassen, waar je ook de regionale specialiteiten kunt krijgen voor een paar centen. Je hoopt dat de gemoedelijke sfeer in het plaatsje zo zal blijven.
De dagen vliegen voorbij en voor we het weten zijn we alweer op weg naar huis. Pomarinho: we komen terug, misschien wel om te overwinteren. De volgende keer nemen we zeker een huurauto mee, om ook nog andere leuke plaatsjes rond Castelo de Vide te ontdekken. Ook wachten er nog een heleboel mooie wandelingen op ons. We zijn daar voorlopig nog niet uitgekeken!

Nieuwsgierig geworden? Kijk op www.pomarinho.nl