PiKa 2019 – een terugblik

‘Samen anders’ was het thema van het PiKa-festival 2019. ‘Samen’ waren we zeker: jong en oud ging uit haar dak tijdens de optredens in de tent en dronk samen koffie op het trefveld. Anders was het ook: er waren nieuwe en andere workshops en ook een heleboel nieuwelingen. Voor als je het gemist hebt, of nog even wilt terugdenken aan dit leuke weekend, hieronder een aantal hoogtepunten.

Lezing Minimalisme door Jelle Derckx (NivonJong)

Auteur en ondernemer Jelle Derckx van de blog Growthinkers gaf een lezing over minimalisme. Leven met iets minder: iets minder spullen, minder ver reizen (Nederland is een schitterend vakantieland!), meer duurzaam denken en bewuster leven. Dit was de kern van de workshop waarbij het hele publiek geboeid zat te luisteren. Jelle Derckx begon over minimalisme na te denken onder de palmbomen op een Braziliaans strand. Laten wij dit met zijn allen doen onder een Hollandse eikenboom (zonder processierups) bij een Nivonaccommodatie.

Theaterworkshop Guns ’n Roses

Voor kinderen en volwassenen werden er ook dit jaar theaterworkshops gegeven. “We gaan beginnen met de paardenbak, als opwarmer,’’ begint een van de theatermakers de workshop. In twee rijen staat de groep nog ietwat verlegen paardensprongen te doen en denkbeeldig door een waterbak te springen. Maar na een aantal rondjes door de zaal te hebben gelopen en elkaar handen te hebben geschud in verschillende personages is de verlegenheid ervan af. Twee uur theaterworkshop en een demonstratie tijdens de afsluiting. Ik ben weer overtuigd van toneel als verbindende factor!

De Partizanen

‘’Welkom bij het eerste welnesscabaret van Nederland,’’ begint de voorstelling. De twee heren zorgen er met hun sketches voor dat het publiek telkens in een deuk ligt. Vooral als het PiKa-festival zelf een rolletje krijgt in de voorstelling, ‘’In 2019 speelden we een voorstelling op het Pika-festival. Aan het einde van die voorstelling ontstond er een brand: het hele kampeerterrein stond in lichterlaaie. De gasten werden een soort wildebeesten die elkaars spullen begonnen te muiten.” Het publiek kijkt toch stiekem aarzelend naar wie er links en rechts van hun zit. Waarna er weer een lachsalvo klinkt.

Silent Disco (NivonJong)

Zingen, dansen en sjansen in het bos mét een koptelefoon op. Stiekem even tussendoor je koptelefoon afzetten om te luisteren hoe vals iedereen zingt (gniffel, gniffel). Iedereen heeft een vette smile op het gezicht en zingt rustig (of soms heel hard) mee. Ook dit jaar een enorm succes!

De sfeer

Wat een cliché, maar het is waar: de sfeer was enorm goed. Jong en oud had het naar haar zin en het belangrijkste: we gingen met zijn allen ‘samen naar buiten’. Nivon verenigt en brengt moeiteloos jong en oud samen. Zoveel verschillen de jongeren nou ook weer niet van de oude garde ;). Op naar volgend jaar!

 

Tekst: Floor Verkerk

Foto’s: David Hup