Palmen op de Noordpool: een boek over jou en je toekomst

Tekst: Floor Verkerk

‘Het grote verhaal van klimaatverandering’ luidt de ondertitel van het boek Palmen op de Noordpool van kinderboekenschrijver Marc ter Horst. En daar gaat het ook over: het boek vertelt aan de hand van leuke illustraties over ijstijden, klimaatonderzoek en wat de oorzaken en gevolgen zijn van klimaatverandering.’’Kinderen kennen het onderwerp klimaatverandering toch vooral van wat daarvoor voor hen symbool staat: een zielige ijsbeer op een smeltende poolkap. Dit boek gaat verder’’, stelt de schrijver.

Marc schrijft al langer boeken voor kinderen, maar nog niet eerder over het thema klimaatverandering. ”Wat mij opvalt is dat kinderen misschien wel meer betrokken zijn bij het onderwerp, dan volwassenen. Het boeit ze heel erg.’’ Volgens Marc kennen kinderen vooral de thema’s plastic soep en zwerfafval, terwijl er veel meer uit te leggen is. Een uitdaging voor hem was om dit onderwerp helder en kloppend over te brengen. ”Het onderwerp klimaatverandering grenst aan een heleboel wetenschappen en die moesten wel op zo’n manier samenkomen in dit boek, dat kinderen het ook daadwerkelijk begrijpen en het leuk vinden om te lezen.’’

Het boek maakt een soort tijdreis door de geschiedenis van het klimaat, langs vulkanen, dino’s en mammoeten. Maar ook onderwerpen als biobrandstoffen en verdwijnende eilanden worden aangesneden. Maar het boek geeft ook oplossingen en tips om zelf wat te doen tegen de klimaatverandering. Tot slot is er de ’klimaatbingo’. Voor ieder wat wils dus. Ook voor volwassenen. “Ouders vinden het boek vaak net zo interessant als kinderen, omdat het je op een behapbare manier alle basiskennis geeft over een onderwerp dat iedereen aan het hart gaat.’’ ’Het boek heeft al veel positieve reacties ontvangen en een tweede druk is ook al in de maak: uiteraard wel op een klimaatvriendelijke wijze!

Marc ter Horst 2e kamerMarc ter Horst overhandigt zijn boek aan GroenLinks-kamerlid Suzanne Kröger.