Opkomst klimaatmars ‘boven verwachting’

Naar schatting 15.000 jonge mensen, voornamelijk scholieren, liepen mee in de mars voor een beter klimaat. De zogenaamde ‘klimaatspijbelaars’ kwamen uit alle hoeken van het land naar Den Haag. Ze roepen het kabinet op te om strengere maatregelen te nemen om klimaatverandering tegen te gaan. Nivon was ook aanwezig en deelde blanco 100% gerecyclede protestborden uit voor de scholieren om op te schrijven.

KlimaatprotestSarah en Jasmijn (15) zijn uit Groningen gekomen om mee te lopen in de demonstratie. “Wat heeft het voor zin om te leren voor de toekomst, als er geen toekomst is?” vindt Sarah. Ze maken zich grote zorgen over de toenemende milieuverontreiniging. Zelf proberen ze hun bijdrage te leveren door geen vlees en vis te eten, zoveel mogelijk te lopen of fietsen en op hun water- en energiegebruik te letten.

Ook Lila en Silke (15) uit Haarlem zijn bezorgd over hun toekomst. Silke moest spijbelen van school, Lila van haar stage, om aanwezig te kunnen zijn. “Maar ze begrepen het daar wel.” zegt Lila. “We kunnen zelf veel doen om het klimaat te verbeteren, maar zonder de regering komen we niet ver. Onze toekomst ligt in hun handen en ze blijven maar uitstellen. Terwijl ze makkelijk maatregelen kunnen nemen die ervoor zorgen dat duurzame dingen aantrekkelijker worden en minder duurzame dingen onaantrekkelijk.”

KlimaatprotestVolgens Romy van Wansem (16), één van de organisatoren van Youth for Climate, is de demonstratie nu al een groot succes. “Er zijn zoveel mensen gekomen! Echt boven al onze verwachtingen!” Ze excuseert zich ervoor dat ze ‘misschien een beetje te enthousiast klinkt’: “maar ik krijg hier zoveel energie van!” Om 14.00 uur is het Malieveld weer leeg. De politie is tevreden, de dag is zonder incidenten verlopen. En er ligt bijna geen papiertje op de grond.

Klimaatprotest

Klimaatprotest