Onmisbare items tijdens je herfsthike

Tekst: Leonie Kohl

De zon gaat sneller onder, het weer wordt wisselvalliger en de r zit weer in de maand. Dat weerhoudt een echte wandelaar toch niet van zijn of haar kilometers? Toch is het geen zomer meer, dus moet je je langere herfstwandeling net iets anders voorbereiden. Met deze items wordt je tocht net zo’n succes als in de zomer (of misschien nog wel beter).

Onmisbaar item 1: de afritsbroek

Is het sexy? Driewerf nee. Is het o zo handig als Moeder Natuur moodswings heeft en echt niet kan bepalen of het nu 25 graden is of 11 graden met een miezerbui? Absoluut. Ondanks de drempel die je misschien over moet, is een afritsbroek écht heel handig. Via je benen kun je goed je lichaamstemperatuur regelen zonder dat je het meteen te koud of te warm hebt. Liever geen schoenen uit tijdens je wandeling? Je krijgt nu zelfs afritspijpen met een zijdelingse rits waardoor dit niet meer hoeft.

Onmisbaar item 2: de regenjas

Een beetje een inkoppertje tijdens de herfst, maar daarom niet minder onmisbaar. Er zijn namelijk nog mensen die pogingen wagen met een paraplu. Zij hebben vast een fobie uit de tijd dat regenjassen nog aanvoelden als plastic boterhamzakjes. Dat is gelukkig helemaal niet meer zo. Katoengevoel, ventilatiegaten, modieuze modellen: soms zie je niet eens meer dat het een regenjas is. Scoor een goeie.

Onmisbaar item 3: een drinkzak

De flesdrinker weet niet wat hij/zij mist: het gemak van een drinkzak. Zeker in de herfst als je al wat enthousiaster bent ingepakt, is het belangrijk dat drinken geen drempel is. Je zweet net zo goed en hydratatie is daarom net zo belangrijk als in de zomer. Een drinkzak vul je met water, schuif je in de achterkant van je wandelrugzak(je) en het drinkbuisje is altijd binnen handbereik: i-de-aal!

Paddenstoel

Onmisbaar item 4: een powerbank

Altijd handig, maar zeker in de herfst. De temperaturen dalen en dan gaan de accu’s van je andere onmisbare apparaten plots minder lang mee dan je gewend bent. Tenzij jij een feilloos oriëntatievermogen hebt, is een telefoon of GPS een gemak voor de navigatie tijdens je tocht. Natuurlijk wel handig als deze blijft werken tot aan je eindpunt. Tussentijds opladen met je powerbank geeft veel rust.

Tip: wil je zonder telefoonnavigatie? Gebruik dan gewoon een wandelgids!

Onmisbaar item 5: een zonnebril of hoofddeksel

Die dekselse zon laat in de herfst op de meest onverwachte momenten haar koppie zien. Juist nu staat ze laag en schijnt soms extra fel. Omdat je zomermodus waarschijnlijk uitstaat, denk je niet meer aan een zonnebril of een hoedje tegen de zon. Wel meenemen dus, want je weet het maar nooit in de herfst…

Veel herfstwandelplezier!