Nivon voor beginners

Hoe zit het allemaal?

Nivon Natuurvrienden is een grote organisatie, waar van alles aan vastzit. Zelfs voor de gevorderde Nivonner kan het onoverzichtelijk zijn hoe alles werkt. Wist jij bijvoorbeeld dat Nivon een vereniging is van ruim 27.000 leden? Volledig gerund door vrijwilligers? Hier vind je het grote hoe-zit-het-precies-met-Nivon-overzicht! 

Simpel gezegd bestaat Nivon uit drie onderdelen: 

Een beetje geschiedenis 
Nivon bestaat sinds 1924, eerst onder de naam IvAO en later als het Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk (afgekort tot Nivon). Het werd destijds opgezet voor de ontwikkeling en vereniging van arbeiders en ontmoeting in de natuur. Nog steeds is Nivon een non-profit ledenorganisatie met groene en sociale waarden. Niet alleen in Nederland, maar in heel de wereld vind je natuurvriendenorganisaties met leden en vergelijkbare faciliteiten.

Je vindt bij Nivon betaalbare overnachtingsplekken midden in de Nederlandse natuur. Lokaal organiseren de afdelingen activiteiten en ontmoetingen. De landelijke werkgroepen organiseren reizen, beheren wandelpaden en nog veel meer. 

De dagelijkse organisatie 

Leden(raad): de ruim 27.000 leden (begin 2023) zijn ‘de baas’ van de vereniging en hebben via een verenigingsconstructie met afgevaardigden stemrecht op halfjaarlijkse vergaderingen.  

Centraal Bestuur: het bestuur van de vereniging wordt gekozen en vertegenwoordigd door de leden van de vereniging.  

Landelijk Bureau: een klein landelijk bureau met een tiental professionals ondersteunt de vrijwilligers. Op het LB vind je bijvoorbeeld de ledenadministratie. 

Lidmaatschap 

Wat betekent het om lid te zijn van Nivon? Voor €40 (of €10 voor minima) ben je een jaar lid. Met dit bedrag steun je het verenigingswerk en betaal je een ledentarief voor overnachtingen, reizen en activiteiten. Om op de hoogte te blijven van wat er speelt ontvang je vier keer per jaar het ledenblad de Toorts, op papier of digitaal. Als actief lid kun je je inzetten voor een groene en sociale wereld bij een van de activiteiten binnen de organisatie.

Vrijwilligerswerk

Dankzij de inzet van ruim 3000 betrokken vrijwilligers kan Nivon mooie activiteiten en accommodaties aanbieden. Als jij ook actief deel wilt uitmaken van de vereniging, dan ben je van harte welkom. Bij een natuurvriendenhuis zoeken ze altijd wel huiswachten. Dat zijn de gastheren/ vrouwen die bezoekers ontvangen en een paar dagen op het huis passen. Bij de reizenwerkgroepen kun je bijvoorbeeld reisbegeleider worden en bij afdelingen activiteiten organiseren. Bekijk de vacatures of neem contact op met de Nivon-afdeling, – werkgroep of – accommodatie waar je iets wilt doen. 

traineeship nivonjong hallse hull

Natuurvrienden accommodaties 

Nivon biedt op achttien locaties verspreid door Nederland natuurvriendenhuizen, kampeerterreinen en vakantiehuisjes aan. Alle accommodaties zijn betaalbaar, staan op een groot eigen terrein en worden volledig beheerd door vrijwilligers. Gemiddeld heeft één accommodatie wel honderd vrijwilligers die jaarlijks tot dagelijks actief meehelpen. 

Een natuurvriendenhuis is een uniek concept. In deze grote huizen met gezamenlijke ruimtes overnacht je op basis van zelfvoorziening, net als bij een hostel, en krijg je een eigen slaapkamer. Je kan relaxen in en rond het huis, wandelen in de omgeving en het contact met andere gasten is vaak makkelijk. 

Op sommige terreinen vind je ook vakantiehuisjes voor twee tot tien personen.  

De kampeerterreinen vind je in verschillende formaten. Sommige zijn een kampeerterrein van zichzelf en soms vind je trekkersveldjes op het terrein van een natuurvriendenhuis. De meeste kampeerterreinen horen bij de Groene Koepel (‘het groene boekje’). Alle kampeerterreinen zijn natuurlijk gelegen en hebben fijne, rustige plekken.  

Lokale afdelingen 

Ieder lid valt onder een lokale afdeling. Sommige afdelingen hebben een eigen gebouw waar activiteiten plaatsvinden. Bij afdeling Rotterdam vinden bijvoorbeeld regelmatig filmavonden of concerten plaats. Afdeling Aalsmeer organiseert zelfs reisjes naar het buitenland. Leden kunnen meedoen als deelnemer of als vrijwilliger. Elke afdeling heeft een eigen bestuur. Met ruim twintig afdelingen zijn er al snel tachtig leden die zich wekelijks inzetten voor het lokale afdelingsbestuur. Daarnaast organiseren leden de activiteiten zelf, zijn er kookploegen, bardiensten en nog veel meer. De afdelingsactiviteiten hebben meestal een cultureel, actief, creatief of educatief thema.  

 

Landelijke werkgroepen 

Verenigingsactiviteiten vind je ook landelijk. De landelijke werkgroepen zijn grofweg onder te delen in: reizen, wandelen & fietsen en landelijke verenigingsactiviteiten. 

 

Reizen 

Een ruim tiental reizengroepen, gerund door actieve leden, biedt een indrukwekkend aanbod voor alle leeftijden. JUMP Zomerkampen en Nivon Watersport organiseren zomerkampen voor kinderen en tieners. Spring organiseert actieve wandelreizen voor 25 – 40-jarigen. Voor (bijna) alle leeftijden vind je kanoreizen (TREQ), wintersportreizen (Nivon Wintersport) en kampeervakanties (Zomertreffen). Het aanbod van actieve vakanties op treinafstand is ook groot: Salto reizen, Wandel60plus, Vitaal reizen 50+ en Bergsport trefvakanties. 

 

Wandelen & Fietsen 

Nivon beheert zes Lange-Afstand-Wandelpaden en zeven streekpaden, zoals het Pieterpad, Trekvogelpad en Drenthepad. Vrijwilligers zorgen dat deze paden in topconditie zijn en houden alle routewijzigingen bij. De Nivon Trektochten zijn avontuurlijke tweedaagse wandeltochten met overnachtingen bij natuurvriendenhuizen. Ook is er een grote variëteit aan fietsactiviteiten, met als een van de resultaten de Natuurvrienden Fietsgids met 18 routes van en naar natuurvriendenhuizen.  

 

Overige landelijke verenigingsactiviteiten 

Naast themagerichte activiteiten vinden jaarlijks het PiKa-festival en de VrouwenCursusweken plaats; beheert de werkgroep Historie alle geschiedenis en het archief van de organisatie en komen muziekliefhebbers samen in het Zang- en muziekgilde.

Vacature Treq reisbegeleider kanoreis Varmland Zweden (Bas Wetter)

 

Naturfreunde Internationale (NFI)

De Natuurvriendenbeweging werd opgericht in 1895 en behoort tot de grootste non-gouvermentele organisaties ter wereld. De 350.000 leden zijn actief in lokale groepen/afdelingen en worden vertegenwoordigd door regionale, federale en nationale verenigingen. 

Naturfreunde Internationale of Naturefriends International (NFI) is de overkoepelende organisatie van ongeveer 45 nationale lidorganisaties en is lid van de Green 10, een platform van de tien grootste Europese milieu-NGO’s. 

 NFI is een democratisch georganiseerde beweging die zich inzet voor ecologische en sociaal-politieke doelen. Het doel van alle activiteiten is een duurzame ontwikkeling van het milieu en de samenleving op regionaal, nationaal en mondiaal niveau. 

NivonJong 

NivonJong is de jongerenafdeling van Nivon en organiseert uiteenlopende activiteiten: van wintersport tot een movie night in de bossen, van een trektocht door de Ardennen tot borrels in de late uurtjes. NivonJong vindt het belangrijk bewustwording te creëren op het gebied van natuur en duurzaamheid. Nivonleden van 18 tot 30 jaar zijn automatisch lid van NivonJong en kunnen voor ledentarieven deelnemen aan alle activiteiten. 

 

Tekst: Iris Vermaas