Nivon introduceert 100% pvc-vrije ledenpas

Yes, weer een stukje duurzamer! De natuurvriendenvereniging Nivon voert een 100% pvc-vrije ledenpas in. Het Nivon is hiermee een van de eerste organisaties in Nederland die gebruik maakt van dit recent ontwikkelde duurzame product.

Ruim 18.000 Nivonleden zullen de ‘groene pas’ binnenkort ontvangen. De splinternieuwe pas is nieuw op de markt en 100% pvc-vrij, de kern is namelijk opgebouwd uit kalk (calciumcarbonaat, CaCO3) en polyethyleen (HDPE). Deze laatste kunststof kan samen met vele andere plastic verpakkingen gemakkelijk worden gerecycled.

Pvc is een kunststof die we veel tegenkomen in het dagelijks leven, onder andere in vloeren, regenkleding, bedrading, verpakkingen maar ook in veel speelgoed. Pvc is helaas lastiger te recyclen dan andere plasticsoorten, omdat het smeltpunt lager ligt, waardoor het eigenlijk apart zou moeten worden gehouden. “Pvc is aanwezig in alle stromen ingezamelde huishoudelijke kunststofverpakkingen en de sorteerproducten die daaruit gemaakt worden. Dit leidt bij het omsmelten van de recyclaten tot thermische degradatie en de vorming van zoutzuurgas, wat slecht is voor de kwaliteit van het recyclaat, de machines en de mens” legt Dr. Thoden van Velzen uit, onderzoeker verpakkingstechnologie aan de universiteit van Wageningen.

De duurzame Triodos Bank werkt sinds kort ook met vergelijkbare ‘groene passen’ die gemaakt zijn van grondstoffen zoals suikerriet en maiszetmeel. Als milieubewuste organisatie wil Nivon Natuurvrienden een bijdrage leveren aan een meer leefbare wereld. Door het ondersteunen en zelf opzetten van duurzame projecten probeert zij ook mensen te inspireren dit voorbeeld te volgen.

Ook lid worden? Ontdek hier alle voordelen!

Ledenpas