Nivon biedt onderdak aan vluchtelingen

We krijgen verschillende vragen binnen om klaar te staan om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Binnen het Nivon is een Oekraïne Regieteam (ORT) opgericht om dit in goede banen te leiden, samen met de diverse BHC’s. Het eerste concrete resultaat is een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Brummen en het Nivon om het ABK-huis volledig beschikbaar te stellen aan deze vluchtelingen. Ook vangt natuurvriendenhuis Morgenrood momenteel een aantal vluchtelingen uit Oekraïne op. Er wordt nog gewerkt aan een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Oisterwijk voor het beschikbaar stellen van een beperkt aantal kamers.

Gemeente Brummen en ABK-huis
De overeenkomst, die inmiddels getekend is, betreft een periode van maximaal een jaar. Omdat het huis vooral geschikt is voor gezinnen met kinderen, is met de gemeente afgesproken dat we proberen ons vooral op deze doelgroep te richten. De gemeente Brummen plaatst de vluchtelingen, zorgt voor een contactpersoon/coördinator die 24 uur bereikbaar is en regelt de noodzakelijke specialistisch zorg en ondersteuning voor de mensen die tijdelijk hun onderkomen in het ABK-Huis hebben. De BHC houdt de regie en beheert het huis op de gebruikelijke wijze. Er zullen dus, net als anders, permanent huiswachten aanwezig zijn. Het zal duidelijk zijn dat de komende periode anders dan anders zal zijn en dat er veel op deze BHC afkomt.

De gemeente Brummen over de overeenkomst: Het ABK-huis aan de Hallseweg in Hall gaat vanaf 20 april aanstaande plek bieden aan zestig vluchtelingen. Dat hebben de gemeente Brummen en de stichting Nivon Natuurvrienden (eigenaar van het ABK-huis) met elkaar afgesproken. De samenwerking geldt voor de duur van een jaar. “Ik ben onder de indruk van de gedrevenheid van de mensen bij de Nivon, met name van de vrijwilligers die zich gaan inzetten om in totaal zo’n 60 vluchtelingen een prettig en veilig onderkomen te bieden,” laat burgemeester Van Hedel weten. Via een bewonersbrief zijn omwonenden inmiddels geïnformeerd. Ook hebben gemeente en Nivon de afgelopen dagen veel betrokken instanties over deze opvanglocatie bijgepraat.

Foto: ondertekening tussen CB-leden Nivon en gemeente Brummen. Van links naar rechts: Jan-Paul Veenhuizen (Nivon), burgemeester van Hedel, Ted van den Bergh

Marleen, AMS bij het ABK-huis, geeft aan dat er wel gasten moesten worden afgebeld. Een flinke klus, maar met positieve reacties. Het is jammer dat na twee coronajaren de deuren opnieuw niet volledig open kunnen, maar dit is belangrijk. Het is voor een goed doel waar iedereen graag een steentje aan bijdraagt.

Ook helpen?
De komende weken zal duidelijk worden op welke gebieden extra hulp nodig is. Extra hulp is welkom, dat weten we nu al wel. In eerste instantie denken we aan tolken (Oekraïens of Russisch) en ondersteuning bij de huiswachten. Maar ook andere hulp is welkom.

Reacties kunnen worden gestuurd aan oekraine@nivon.nl.

Lees meer over de opvang in het ABK-huis:

Nieuws van gemeente Brummen

Artikel in de Stentor