Nieuwe leden Mohamad en Carla: Natuur brengt mensen in evenwicht

Bron: Toorts

Mohamad Ammar – 60 jaar, uit Hendrik Ido Ambacht

Twee jaar geleden hoorde ik over de natuurvriendenhuizen en Nivon van vrienden in de volkstuin. Ik houd van de natuur en ben vaak bij een vriend die een grote tuin heeft in Rijsoord op ongeveer vier kilometer van mijn huis. In Syrië had ik zelf ook een tuin met olijfbomen. Drie jaar geleden kwam ik uit Syrië dat te gevaarlijk werd. Ik heb één jaar in het AZC gezeten en daarna moest ik nog vijf maanden wachten op een cursus Nederlands. Ik ben tandarts, maar kan het beroep hier pas uitoefenen als ik de taal goed geleerd heb; verstaan gaat al goed, maar spreken is nog moeilijk.Samen met mijn vrouw en twee kinderen, een meisje Mouna van 8 jaar en een jongetje Yusef van 3,5 jaar, woon ik nu vlakbij Dordrecht en natuurvriendenhuis De Kleine Rug.

Mohamad-ammar

Actief bij Nivon

Ik ben al in Banjaert, het Koos Vorrink-huis en de Kleine Rug geweest en ben vrijwilliger bij het Koos Vorrink-huis. Voor vrijwilligers maak ik vaak soep en Syrisch eten. Laatst heb 
ik gekookt tijdens een week voor asielzoekers uit verschillende landen in het Koos Vorrink-huis. In december hield ik een voordracht in de bibliotheek in Zwijndrecht.

Ik ben moslim en tegen elke vorm van geweld. Je moet oplossingen vinden door discussie en nadenken. De natuur brengt mensen in evenwicht en brengt vrede. In Syrië is de oorzaak van alle problemen de dictatuur, de onderdrukking. Die is
 niet goed voor de wetenschap, je moest zwijgen over alles: ‘de muren hebben oren’. Er was veel corruptie, ook bij de politie. Dit jaar hoop ik als tandarts aan het werk te gaan in het vrije Nederland.

Carla Lücker, Rik Berkelmans en zoon Lars – Lars is 6, uit 
Sint-Michielsgestel

Eén van de vriendinnen van Carla was al langer lid en ze vertelde enthousiaste verhalen. ”Daarom trokken we vorig jaar zomer naar het strand, zowel naar Banjaert in Wijk aan Zee als het Zeehuis in Bergen aan Zee. Het beviel ons prima en we zijn meteen lid geworden.We hebben inmiddels vier natuurvriendenhuizen bezocht en we willen alle huizen bezoeken, dus we hebben nog wat te doen. Mijn vriend Rik heeft een eigen bedrijf in etsen voor mensen met een dwarslaesie en hij kan niet heel lang uit logeren gaan. Maar voor enig kind Lars zijn de huizen ideaal om met anderen te spelen. Afgelopen herfstvakantie, aangelokt door diverse kinderactiviteiten, waren moeder en zoon met vriendje Ties en vriendinnetje Anne in het Koos Vorrink-huis in Lage Vuursche. Lars was zo blij dat hij bij het slapen gaan zei: ’Dank je wel mama, voor deze fantastische vakantie’.”

Nieuwe leden - Lars met vriendjes

Voordelen van natuurvriendenhuizen

Het is financieel te overzien, zeker nu kinderen gratis mogen verblijven, je zit lekker in de natuur, ontmoet gelijkgezinden en dat geeft snel een gevoel van saamhorigheid. De huizen zijn helemaal compleet, keukens met alles erop en eraan, tot broodroosters aan toe.

In Lage Vuursche had net het Orkest van de vorige eeuw gerepeteerd en gaf een uitvoering, dat is dan gewoon een extra cadeautje tijdens je verblijf. Alleen niet alle huizen hebben kamers die je van binnen zonder sleutel, maar met een draaiknop op slot kunt doen. Dat is namelijk heel handig als je kind al gaat slapen en jijzelf nog even niet. Er kan niemand op zijn kamer komen, maar hij kan er wel zelf uit. Heel geruststellend.

Ook lid worden?

Bekijk alle voordelenof meld je meteen aan.