Nieuw Noordelijk Nivon Streekpad

230 kilometer lang moet het nieuwe Streekpad worden, van Appelscha, door het Drents-Friese Wold via Wilhelminaoord naar Steenwijk, Oosterwolde, via Fochtelooërveen terug naar Appelscha. Het pad leidt langs bossen, heuvels, uitzichten, schansen en natuurvriendenhuis Allardsoog. En het belangrijkste: het wordt zeer familievriendelijk.

Het afgelopen jaar is Nederland massaal aan de wandel geslagen, veel mensen hebben (her)ontdekt hoeveel mooie plekjes er zijn in eigen land. Met als gevolg dat het druk was in het bos en op de hei. Net als fietsen via knooppunten, kun je ook wandelen langs knooppunten. Inmiddels zijn er in Nederland al heel wat wandelingen uitgezet, Wandelnet biedt ze in bijna alle provincies aan. ,,Ik denk dat er nu wel tien keer meer mensen knooppuntenroutes lopen”, zegt Nivonner Marian Nesse, zelf een fervent wandelaar én nauw betrokken bij het nieuwe Streekpad.

De 63-jarige Marian maakt onder normale omstandigheden een keer in de twee maanden een grote wandeltocht van vijf dagen tot drie weken. Nu ze in Nederland moet blijven doet ze veel met de knooppuntenroutes, ook omdat ze via Recreatieschap Drenthe is betrokken bij het controleren en onderhouden van deze wandelroutes.

Nieuw Streekpad

Maar Marian Nesse is ook nauw betrokken bij de realisatie van een nieuw Streekpad van ongeveer 230 kilometer met Appelscha als begin- en eindpunt. De totstandkoming van dit pad is een verhaal apart. Enthousiast vertelt Marian, die zelf in het Friese Haulerwijk woont, daarover. Ter gelegenheid van het 500-jarig bestaan van de gemeente Oost- en Weststellingwerf (waartoe Haulerwijk behoort) werden in het jaar 2017 allerlei feestelijkheden georganiseerd. Stichting Vrijstaat De Stellingen werd op 1 april van dat jaar opgericht, met jaarlijks weerkerende activiteiten als gevolg. Bij Marian ontstond het idee om een rondwandeling uit te zetten, die onder andere de geschiedenis van de Stellingwerven belicht. Samen met vele vrijwiligers, ondernemers, gemeente en organisaties hebben Marian Nesse en vriendin Marita Kruijswijk zich ingezet om dit nieuwe Streekpad te realiseren.

 

Eind 2021 zal de officiële opening plaatsvinden van dit pad, dat de naam Het Stellingenpad of Grijpvogelpad krijgt. ,,Op dit moment kun je de wandeling al maken, maar hij is nog niet helemaal af. De route loopt langs knooppunten, maar moet nog wat worden verlegd om ook natuurvriendenhuis Allardsoog erbij te betrekken”, laat Marian weten.

Spelelementen

Daarnaast willen Marian en Marita nog spelelementen opnemen in hun routebeschrijving om ook jonge gezinnen enthousiast te krijgen voor het wandelen. Het is de bedoeling dat Nivon een wandelboekje uitbrengt van dit nieuwe streekpad. ,,Het concept van knooppuntenroutes met een spelelement is betrekkelijk nieuw. Voor Nivon zou dat een heel goede manier zijn om jonge families te trekken”, meent Marian.

Bijna twee jaar is er gewerkt aan de realisatie van dit Streekpad, dat ook langs een aantal schansen loopt. ,,Het was zó leuk om te doen en het is zo’n mooi pad geworden met zoveel verschillende landschappen.” Marian is lyrisch over de route die in negen of tien etappes gelopen kan worden. ,,Na Appelscha loop je door het Drents-Friese Wold naar Steenwijk. De route gaat door bossen en over heuvels, waardoor je op een gegeven moment een prachtig uitzicht hebt op de Weerribben. Dan langs rivieren en door de heidevelden, het is allemaal even mooi.”, verzucht Marian. Zij raadt iedereen aan om in dit schitterende deel van Nederland te komen wandelen.

 

Tekst: Jet Kooderings

Foto’s: Marian Nesse