Muzikaal Schatgraven in Banjaert

De Banjaert is vaak terrein voor culturele activiteiten. Materieschilderen, speksteen snijden, bijenwas schilderen… Maar een van de populairste activiteiten is ‘muzikaal schatgraven’. Voor de komende editie eind november zijn er nog plaatsen vrij!

Vorig jaar december lieten acht deelnemers van zich horen. Onder leiding van Cor van Sliedregt en begeleid door Danielle Janssen speelden zij op accordeon, mandoline, altfluit, tenor, hobo, gitaar, doedelzak, schalmei, gitaar en contrabas. Het thema was ‘vogels’.
Op de klanken van populaire instrumentale muziek uit de 17e en 18e eeuw kwamen De Papegaij, ‘t Haane Gekraai, Koekoek, De Valck en vele andere vogels voorbij. Er werd gebruikgemaakt van ‘eenvoudige’ melodieën uit de jaren 1600 – 1750, veelal door Cor van Sliedregt gearrangeerd. Door toevoeging van extra versieringen en afwisseling van verschillende stemmen ontstond een bijzonder en vaak uitbundig samenspel. De muzikale sessies werden afgewisseld met theorie over interpretatie van oude muziek, akkoordenleer en hoe versieringen en variaties kunnen worden aangebracht. Op de laatste avond zat de ronde zaal van Banjaert vol met toehoorders die genoten van de volkse barokmuziek en zangerige melodieën.

 

Ook dit najaar komen Cor en Danielle weer naar Banjaert, om oud-hollandse muziek tot leven te brengen. Het thema is dan: smakelijke melodieën. Denk hierbij aan melodieën uit de 17e en 18e eeuw met titels als ‘Boerenkool met Spek’, ‘De Vijgenboom’, ‘Boter bij de Kaas’ of ‘De Suikerbakker’. De muziek valt onder de noemer ‘volkse barok’: vrolijke dansmuziek en zangerige melodieën.

De cursisten ontvangen vooraf de basismelodieën, tijdens de cursus worden variaties en versieringen uitgewerkt. Een vertolking van De Papegaij vind je hier. 

 

Wanneer: 26 – 28 nov 2019

Prijs: € 130, niet-leden: € 190, incl. 3 x diner.

Voor meer info: codacoda.nl / banjaert.nivon.nl
Aanmelden: ams.banjaert.h@nivon.nl

 

Tekst: Kees Fit, Ries Korver en Elsbeth Steenland