Morgenrood 80 jaar jong

De vrijwilligers en de leden van Nivon Brabant hebben op zondag 24 juni jongstleden het 80-jarig bestaan gevierd van Morgenrood, natuurvriendenhuis en kampeerterrein.

Het Instituut voor Arbeidsontwikkeling (IvAO) kocht het Brabantse huis in mei 1938. In de loop van de Tweede Wereldoorlog werd de accommodatie geconfisqueerd en gebruikt door onder andere de organisaties van de NSB en de Hitlerjugend. Na de oorlog werd het huis weer terug gegeven en functioneerde daarna tot 1976 als een familiepension en camping met volledige verzorging van de gasten. Een zoon van de bakker in Oisterwijk vertelde dat hij tot wel 100 broden per dag naar Morgenrood bracht!

Morgenrood

Opener

Na de invoering van zelfverzorging op Morgenrood in 1976 begonnen er ook gaandeweg meer niet-leden van de accommodatie gebruik te maken. Na de grondige verbouwing van het huis in de jaren 2000-2001 voldeed de accommodatie aan de eisen van die tijd. ,,Vanaf 2010 zijn we actief geweest om ook de camping te ’upgraden’; het terrein is opener en groener geworden, dit jaar is er professionele WIFI- apparatuur geplaatst en is het aantal plaatsen met elektriciteit fors uitgebreid”.

Rond vier uur zondagmiddag 24 juni verzamelden zich zo’n 75 gasten op Morgenrood om met elkaar, na het openingswoord van de voorzitter Anton de Groot, het glas te heffen op de afgelopen 80 jaar, maar nog meer op een verdere groei en bloei van Morgenrood. Sinds 2012 is het aantal overnachtingen gestegen van 12.500 naar 26.000 in 2017. Waarlijk een grootse prestatie, waarvoor de vrijwilligers hartelijk bedankt werden!

2000 natuurfoto’s

Tevens werden de twee amateurnatuurfotografen Piet en Wim Bierings in het zonnetje gezet: zij hebben twee jaar lang ongeveer 2000 foto’s gemaakt in de natuur rond Morgenrood. De 650 beste foto’s zijn aan Morgenrood gegeven, die in een permanente diashow in de receptieruimte aan de gasten getoond worden. Daarnaast heeft Ine Vermeer, de dochter van Wim Bierings, samen met een andere vrijwilligster, hier een selectie van 63 foto’s uitgehaald, zodat er op iedere kamer een canvasfoto hangt in het formaat 50×50 cm. Iedere verdieping heeft zijn eigen thema: de dieren, de paddenstoelen en de bloemen. Op de gangen hangen meer landschaps- en bosfoto’s in het formaat van 70×100 cm. Ook de pas gerestaureerde bungalow en de blokhut zijn rijkelijk voorzien van canvasfoto’s. Een en ander werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het J.P. Blijdesteijnfonds.

Tot slot werd het woord gevoerd door Jos Bras, lid van het bestuur, die alle vrijwilligers niet alleen feliciteerde met deze prachtige accommodatie, maar ook een blijk van waardering aan Morgenrood gaf namens het Centraal Bestuur.

Al met al een prachtige bijeenkomst met een voortreffelijke barbecue als slot, waarin de banden tussen de vrijwilligers, leden en de schoonmaaksters verder werden gesmeed! En daar hoorde natuurlijk ook een groepsfoto bij.

Morgenrood 80 jaar