Meer zonnepanelen op Natuurvriendenhuizen

In de laatste Nivonraad is besloten om geld beschikbaar te stellen voor versnelling van energiebesparing van de natuurvriendenhuizen en kampeerterreinen. Daar wordt nu voortvarend uitvoering aan gegeven.  Veel huizen hebben al zonnepanelen, maar dat wordt nu uitgebreid naar álle huizen.

In maart dit jaar zijn dertig zonnepanelen op het dak van de Kleine Rug gelegd. In juni zijn 35 panelen op het dak van Morgenrood geplaatst en in september zijn 56 zonnepanelen op het dak van de schuur van de Hallse Hull gekomen. Door gebrek aan omvormers lopen sommige projecten wat vertraging op. Maar in november volgen nog 114 panelen op de Bosbeek. En begin volgend jaar komen er 176 zonnepanelen op het dak van het Koos Vorrinkhuis. Dat wordt het grootste project tot nu toe. Daarna volgen nog panelen op het sanitairgebouw van de Gronselenput en zo mogelijk ook op de slaapvleugel van Eikhold. Omdat dat een leien dak heeft, is dat wat gecompliceerder.

Alleen zonnepanelen? Nee, zeker niet. Maar de zonnepanelen zijn de basis waarmee we de komende jaren van gas naar elektriciteit kunnen gaan overstappen. Een aantal Nivonvrijwilligers vormt nu een ‘team energiebesparing’. Zij hebben al wat ervaring op het gebied van energiebesparing en breiden hun kennis uit met informatie over warmtepompen en andere manieren om energie te besparen.

zonnepanelen kleine rug

Dat energiebesparingsteam ondersteunt huizen en terreinen om een routeplan te maken om met name gas te besparen en uiteindelijk gasloos te worden. Zo worden er nu ook plannen gemaakt voor bijvoorbeeld de Banjaert, het Zeehuis en de Gronselenput om warmtepompen te plaatsen. En er is recent een routeplan gemaakt voor de Kleine Rug om in twee à drie jaar met warmtepompen over te gaan van gas op stroom. Daar hangt dan een hele serie van andere besparingsmaatregelen omheen.

Dat je met z’n allen tot creatieve ideeën kunt komen en ook uitvoeren, blijkt bijvoorbeeld bij het Zeehuis. Vrijwilligers maken daar isolerende gordijnen. Op de bestaande gordijnen wordt aan de raamzijde een verduisterings- en isolatielaag aangebracht. Deze vormt aan de ene kant zonwering in de buitenlaag, en door de luchtlaag tussen de twee stoffen isoleert het ook. ‘s Zomers koelere kamers, ’s winters minder stoken.

 

Met alleen technische maatregelen komen we er niet. We zullen moeten leren dat er niet meer vanzelfsprekend altijd veel stroom of gas zal zijn. Wij als Nivonners, maar ook onze gasten. We moeten niet alleen thuis, maar ook in onze huizen bewust omgaan met het energiegebruik. Niet te lang douchen, en slaapkamers als slaapkamer en niet als woonkamer willen verwarmen. Als het thuis lukt, moet het in onze huizen toch ook lukken?

 

Tekst: Kees Hogervorst