Koos Vorrinklezing 2019

De Koos Vorrinklezing wordt elk jaar op 1 mei uitgesproken en heeft als thema de actuele stand van zaken in de linkse beweging. Dit jaar door socioloog en politicoloog Merijn Oudenampsen. De eerste editie (2017) werd gehouden door Jan Pronk; hij pleitte voor machtsvorming door een brede linkse samenwerking. Kathalijne Buitenweg (2018) volgde hem op met een pleidooi voor gelijke zelfbeschikking, verwerkt in een linkse, technologische agenda. Beide lezingen zijn terug te lezen via nivon.nl/de-wilde-roos

Woensdagmiddag stroomde de grote zaal van het Koos Vorrinkhuis vol met gasten. De Koos Vorrinklezing werd om 2 uur vrolijk geopend door het koor ‘Ondersteboven‘ uit Rotterdam. Zingend kwamen zij binnen en de sfeer was direct gezet. De voorzitter van het natuurvriendenhuis, Dannie Brus, verwelkomde iedereen en trapte de 3e editie van de jaarlijkse lezing af. Iris Vermaas gaf een introductiespeech over bewustwording en volksontwikkeling binnen het Nivon en na een tweede optreden en korte pauze begon de officiële toespraak.

Merijn Oudenampsen (1979) is socioloog en politicoloog. Hij doet onderzoek aan de UvA naar de politieke geschiedenis van het neoliberalisme in Nederland. In januari 2018 promoveerde hij op het onderwerp populisme en de draai naar rechts sinds de moord op Pim Fortuyn. In het najaar van 2018 verscheen De conservatieve revolte, de Nederlandse handelseditie van zijn proefschrift.

Hieronder is de speech van Iris terug te zien. De toespraak van Merijn komt binnenkort ook online.