Kampeerterrein Gronselenput onder Nivonvlag: twee zielen, één gedachte
Tekst: Henk Schaaf
“Nivon en wij passen goed bij elkaar. We gaan uit van eenzelfde filosofie en eenzelfde manier van werken.” Bij camping De Gronselenput in het Limburgse Geuldal heerst een goed gevoel nu Nivon Natuurvrienden de nieuwe eigenaar is geworden.
De Paasheuvelgroep zocht al geruime tijd naar een koper voor het terrein. Begrijpelijk, vindt Jolanda Postma, lid van de beheercommissie. “De Paasheuvelgroep heeft een aantal grote groepshuizen verspreid door het land. Dat vraagt om een andere aanpak. Er was eigenlijk geen logische plek meer voor ons. Wij waren nog de enige kampeeraccommodatie.”
Peter Verdaasdonk, directeur van de stichting, vult aan: “De camping kreeg niet altijd de aandacht die ze verdiende. Samen met de vrijwillige beheerders zijn we daarom op zoek gegaan naar een partner die bij ons past en de bijzondere waarden van de camping recht kan doen.” Helemaal zonder emotie is dit niet gegaan. Jolanda: “Sommige mensen hebben moeten slikken. Afscheid nemen van de Paasheuvelgroep betekent wel iets…”
Nivon was een voor de hand liggende gegadigde. De historie en de achtergrond van de organisaties sluiten naadloos op elkaar aan. Beide komen voort uit de ‘rode familie’. De Gronselenput was sinds 1924 in gebruik als terrein voor de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC), een van de takken aan de boom van socialistische organisaties. Een andere tak was het Instituut voor ArbeidersOntwikkeling (IvAO), de voorloper van Nivon. Het is niet vreemd dat de beheerders van De Gronselenput zich hier thuis voelen.
We zijn buren
De naaste buurman van De Gronselenput is Nivon kampeerterrein De Gele Anemoon. Aan de rand van het dorp Wijlre liggen ze aan dezelfde toegangsweg, ze worden slechts door een heg van elkaar gescheiden.
Bij De Gronselenput zijn zo’n 45 vrijwilligers actief. “We wisten dat een overname er aan zat te komen”, zegt Jolanda. “We mochten meedenken over onze toekomst en zijn nauw betrokken geweest bij de overgang. Voor ons is belangrijk dat onze eigen sfeer behouden blijft.” Heel wat mensen zijn zowel bij de Paasheuvelgroep als bij Nivon bezig om de samensmelting goed te laten verlopen. Alle bestaande contracten zijn bekeken; systemen worden overgezet. De aanmeldsecretarissen en terreinwachten van De Gronselenput leren met het Nivon-reserveringspakket omgaan. De Gele Anemoon en Gronselenput behouden hun eigen beheercommissies. Gaandeweg zal de samenwerking gestalte krijgen. “We kunnen bijvoorbeeld gezamenlijk groot materiaal aanschaffen, samen contracten met leveranciers sluiten, en vooral leren van elkaars kennis en ervaring”, verwacht Jolanda Postma.
Eigen karakter
De kampeerterreinen, met elk een eigen karakter, vullen elkaar goed aan. De Gele Anemoon is een kleinschalig kampeerterrein met 58 plaatsen. Op het rechthoekige open veld staan caravans en tenten in een carrévorm. Het familiegevoel overheerst er.
De Gronselenput telt aparte velden voor tenten en caravans en campers. Er is een afzonderlijk trekkersveldje. Heggetjes omzomen verschillende vlakken. Kampeerders kunnen terecht in een winkeltje, op het terras, of voor broodjes, pizza’s en drank in de bar. Vrijwilligers organiseren in de vakantieweken activiteiten voor kinderen. Er komen veel wandelaars en fietsers voor een rustpunt – met uitzicht op het riviertje de Geul, de grote grazers in de weilanden en op de steile Keutenberg (helling van 22%).
Vanaf 2 april in bedrijf, onder de vlag van Nivon. Jolanda Postma: “We kijken uit naar een eerste kampeerseizoen in deze nieuwe samenstelling. Nivonleden, van harte welkom!”
Tempel bij de bron?
De camping De Gronselenput is vernoemd naar een natuurlijke bron direct naast het terrein. Ze ontspringt aan de voet van de Keutenberg. De bron ligt naast het wandelpad dat vanuit Schin op Geul naar Stokhem voert. In februari 2015 is de bron gerestaureerd en voorzien van een stenen trap.
Er gaan op veel plaatsen in Zuid-Limburg volksverhalen rond over donkere tijden. Zo ook over de put. Er zou vroeger boven de bron een tempel hebben gestaan, waar ceremonies werden geleid door een priesteres. Was de tempel gewijd aan een zonnegod? Zeker is dat de bron lange tijd de omwonenden van drinkwater voorzag. Tot 1963 haalden de mensen van de Keutenberg, via een steil pad met een hoogteverschil van 60 meter, water uit de put.