Jubileum fietstocht en Open Dag regio Noord

Rondje Noord viert dit jaar haar eerste lustrum met een fietstocht van zondag 2 t/m zaterdag 8 september. Een blik op de toekomst via een terugblik op de fietsweek van afgelopen najaar.  17 deelnemers maakten toen, onder leiding van een enthousiaste en goed geïnformeerde reisbegeleider Bert Rosien, een ‘gezellige, boeiende en uitstekend georganiseerde fietsweek’ mee.

De groep reed dagelijks met het lunchpakket in de fietstas, 40 tot 66 kilometer tussen natuurvriendenhuizen en kampeerterreinen van Nivon, in de drie noordelijke provincies van Nederland. De bagage werd steeds per auto naar het volgende Nivonhuis vervoerd. ’s Avonds kregen de fietsers ‘heerlijk diners’ voorgezet, zo laat een deelnemer weten.

De week startte vanaf de Hondsrug in Noordlaren; op maandag onderweg naar Allardsoog in Een West wachtte hen in de Onlanden, bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, een gegidste rondleiding van 5 kilometer door de prachtige nieuwe polder. Via de Roderwolde polder en Matsloot naar Nivonkampeerterrein Lettelbert, waar we thee, koffie en zelfgemaakt gebak kregen.

Ontruiming

Via een korte stop in de bossen van Elsloo en Boschoord, kwamen we rond 17.00 uur aan in Darp, waar 15 minuten later een enorme bui losbarstte. Wat hadden we een geluk! De rustdag op woensdag kreeg een onverwachte wending: De burgemeester kwam langs. We werden samen met inwoners van omliggende panden gemaand om het Hunehuis te verlaten, in verband met het ontmantelen van een op scherp staande vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog. We werden geëvacueerd naar restaurant het Knooppunt in Havelte. Precies om 8.10 uur brak er een hoosbui los, zodat we door en door nat daar aankwamen. Rond 11.30 kwam het sein veilig! Ieder kon z’n eigen plan weer verder trekken.

HondsrugDe Hondsrug

Via het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde en Nivonnatuurkampeerterrein de Meenthe in Noordwolde kwamen de fietsers donderdag weer aan in Allardsoog. Vrijdag weer terug naar de Hondsrug.

Deze prachtige ervaring in woorden: Actief, natuurlijk, zonovergoten (de eerste dagen), nat (de laatste dagen), verrassend, zeer smakelijke diners, perfect getimed, heerlijk, gezellig, leuk, lachen, enthousiast, economisch uitgekiend, cultuur-historisch, hartverwarmend, transpirerend, Relaxed, afwisselend, informatief, volledig verzorgd, verfrissend, verbindend, vermoeiend, genietend, verruimende blik, grappig, zintuigelijk, dynamisch, avontuurlijk, super gezond, uitstekend voorbereid, boeiende excursies. Kortom: Een Aanrader!

Noordelijke natuurvriendenhuizen en kampeerterreinen zoeken vrijwilligers via open dag

Op zoek naar zinvol vrijwilligerswerk? Samenwerken in een team? Vaak nieuwe mensen treffen? Veel buiten zijn? Kom dan op 5 mei tussen 10.00 en 16.00 uur naar de open dag van de noordelijke natuurvriendenhuizen en kampeerterreinen.

Het gaat om Allardsoog, De Hondsrug, het Hunehuis en de kampeerterreinen De Meentheen Lettelbert. We willen bezoekers kennis te laten maken met Nivon, de vijf locaties en nóg belangrijker: We hopen dat een aantal bezoekers vrijwilliger wil worden op één van de locaties, vertelt Winy Verdegaal, secretaris beheercommissie van natuurvriendenhuis De Hondsrug. Er is behoefte aan meer menskracht, onder andere voor de kookploeg, technische en ’groene’ mensen, voor de klusploeg en huis- en terreinwachten voor het beheer van de natuurvriendenhuizen en kampeerterreinen. Daarnaast zoeken we ook bestuursleden voor de beheercommissies.

Wat erg motiverend werkt, is om in je omgeving in een team van vrijwilligers samen aan een duidelijke klus te kunnen werken, namelijk het operationeel houden van een huis of kampeerterrein, weet Winy uit eigen ervaring. Zij houdt tijdens de open dag een lezing over het Geopark waar de Hondsrug vlak bij staat. Het Hondsruggebied is het eerste geopark in Nederland.

Meer informatie

Open dag Nivon Noord