In Memoriam Rein de Graaff
*1 november 1932 – ꝉ 29 april 2020*
Rein is de ontwerper en initiatiefnemer van wat tegenwoordig het Brabants Vennenpad heet.
Samen met zijn vrouw Liesbeth maakte hij in de jaren ’60/ ’70 al vaak meerdaagse wandelingen met eigen tentje in de rugzak. Hij ploos zelf een route uit aan de hand van kaarten. Zo belandden ze ook in België en daar kwam hij gemarkeerde lange afstandspaden tegen. In Brabant bestond dat nog niet, waardoor bij Rein het idee ontsproot om dat zelf te ontwikkelen. Hij klopte bij diverse instanties aan maar kreeg steeds weer nul op rekest. Daarop besloot hij om een deel van een route door Brabant in kaart te brengen. En zo ontstond daar zijn eerste pad.
Later kwam het verzoek om dit aan te passen naar een regionaal wandelpad. En zo ontstond de eerste wandelgids als Brabantse Kempen en Vennenpad in 1983. Een boekje in voornamelijk zwart/wit met kaarten en beschrijvingen van het pad. Bij de herdruk in 1993 werd het aangepast en vernieuwd. En kwam er een nieuw boekje in kleur uit, het Vennekespad. Met uitgebreidere informatie over de omgeving waar het pad door loopt. Dit boekje werd mogelijk door de financiële steun van Nivon. Bij de herdruk in 2005 werd de naam veranderd in Brabants Vennenpad. Hierna besloot Rein om zijn taak aan anderen over te dragen en trok hij zich langzaam terug, maar hij bleef de ontwikkelingen trouw volgen. En als het even kon, bleef hij samen met Liesbeth wandelen.
In 2019 is de nieuwste versie van het Brabants Vennenpad uitgegeven. Daarbij is het gehele pad opnieuw bekeken en op vele plaatsen aangepast aan de huidige omstandigheden. We kunnen met trots zeggen dat het het mooiste regionale wandelpad van Nederland is, van 258 km. Op 5 juli 2019 mocht Rein de nieuwe versie van dit boekje in ontvangst nemen en plaatste hij zelf twee kunststof markeringen op een routepaal. Terwijl hij zelf decennia lang de markeringen met geel en rood had moeten schilderen samen met zijn werkgroep, waarvan nog enkele leden actief betrokken zijn. Inmiddels bestaat de werkgroep uit een twintigtal vrijwillige markeerders, die vaak samen met hun partner of vriend hun traject bijhouden. Het was voor Rein en Liesbeth, beiden aanwezig op de officiële overhandiging, fijn om te zien hoe hun pad door zoveel enthousiaste mensen gedragen werd. En helemaal nu hun dochter Corine en schoonzoon Marc als actieve markeerders hun plek in de werkgroep hebben ingenomen. En Rein bovenstaande verhaal nog eens vertelde.
Als werkgroep zijn we trots op Rein, de initiatiefnemer en volharder, waardoor we nu steeds weer plezier beleven aan onze hobby: wandelen in onze eigen regio.
Dank je wel Rein.
Namens het bestuur van het Brabants Vennenpad.
Ria Bunder, Ivan Crost en Gerrit Menting.