Heuvels, stilte, sterrenhemel: Amis de la nature in Ardennen

Als Nivonlid wilde ik wel eens logeren in een buitenlands Natuurvriendenhuis. Op de website van Nivon werd ik bij de internationale accommodaties doorgelinkt naar ‘Amis de la Nature’. Daar stuitte ik op de 42 bedden tellende accommodatie La Gervava in La Reid, onderdeel van het plaatsje Theux in de Belgische Ardennen.

De autorit verloopt voorspoedig. Wij komen rap langs Antwerpen, richting Brussel, om bij Leuven af te buigen naar het zuid-oosten. Hier worden de wegen tricky voor Nederlandse begrippen; links en rechts zoeven de Belgen je voorbij. Verder wordt het landschap steeds heuvelachtiger en vrachtwagens puffen omhoog. Uiteindelijk rijden we Theux binnen; de bestemming is nabij.

 

Dat duurt toch langer dan we dachten; de wegen vertakken tot steeds smaller en met gaten bezaaid. De laatste kilometers gaan gepaard met heftige hobbels en steenslag. Deze streek is ruig en dunbevolkt. Nog een laatste scherpe bocht naar rechts, stijl omhoog en daar ligt de gite.

Anders dan je in Nederland gewend bent van een Natuurvriendenhuis zijn hier geen huiswachten. Van de organisatie hebben we telefonisch een code gekregen om binnen te komen. De deur gaat open, we komen in een hal met een stenen vloer met blokjesmotief en daarachter een lege eetzaal en een koelvitrine gevuld met frisdrank, bier en wijn; zelfbediening. Daarnaast  een trapje naar een keuken met alles wat je nodig hebt om eten te bereiden.

Aan de zijkant een deur die uitkomt op een soort kleedkamer met douches en toiletten en vandaar een trap naar de eerste etage. We dolen wat door de gangen die uitkomen op tal van slaapkamers met stapelbedden. Er was geen hond. Even beklemt ons het gevoel dat Jack Nicholson elk moment kan verschijnen met een bijl. Maar dan vallen de ogen op de boekenkast naast de keuken. Veel lectuur over landschappen, de lokale flora en fauna, over andere landen en werelddelen. Als je van lezen houdt hoef je je hier niet te vervelen.

 

We bereiden een simpel maaltje en eten aan een tafel die we van de stapel in de hoek halen. Deze zaal is niet zo lang geleden aangebouwd en heeft een plavuizen vloer en dubbele beglazing. Foto’s aan de muur  geven een indruk van het bouwproces. We hebben uitzicht op een mooie zonsondergang met veel oranje schapenwolkjes.

De bedden slapen redelijk en tijdens een nachtelijk toiletbezoek ontwaar ik een heldere sterrenhemel; een vredig tafereel. Jack is nergens te bekennen; volgens mij heeft hij the road gehit.

De volgende morgen begint met een hevige regenbui. In de entreehal ligt een enkel A4-tje met een wandeling rondom de Gervavavallei, waar het huis haar naam aan dankt. Betalen gaat hier in goed vertrouwen: je vult een formulier in met je gegevens, lidnummer, het aantal nachten en je stopt het geld cash in een envelop. Dit deponeer je in een soort kluis met een briefopening. Dit is een plek die bij uitstek geschikt is voor mensen die maling hebben aan luxe en spotgoedkoop willen overnachten.

Prijs: €10 p/p/n  en €7 voor -18 jaar. Voor -3 jaar is gratis. Niet-leden betalen €15 en €10. Het hele huis (een groep) kost €180 per nacht en voor een weekend vanaf vrijdagavond t/m maandagmorgen €360.

 

Tekst en foto’s: Eric Leeuwenberg