Gezond naar buiten in de kou

Goed, het is soms even doorbijten als je net met je wollen sokken binnen aan de chocomelk zit. Maar ook zonder meteen je inner-iceman te ontdekken, kan naar buiten gaan in de kou echt een positieve bijdrage leveren aan je gezondheid. Hoe zit dat precies?

Kou versterkt je hart

Als je beweegt in de kou, moet je hart harder werken om zuurstof in het bloed rond te pompen. Dit doet je hart om ervoor te zorgen dat je minder snel afkoelt en het versterkt de hartspier. Let op, dit geldt niet voor mensen met een zwak hart/ hartaandoening!

Kou verhoogt bruin vet

Als je rilt van de kou, maakt je lichaam irisine aan, dat witte vetcellen omzet in bruine. Bruin vet zet energie uit je voeding om in warmte, die weer nodig is om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Hoe meer bruin vet en hoe actiever het is, hoe sneller de verbranding. Kou verhoogt de aanwezigheid van bruin vet en versterkt zo het metabolisme.

Kou helpt bij afvallen

Dit sluit aan bij het bruin vet-verhaal. Als je sneller calorieën verbrandt, val je makkelijker af (mocht dat nodig zijn). Bovendien, als het koud is, moet je lichaam harder werken (= energie verbranden) om je lichaamstemperatuur vast te houden.

Kou versterkt je immuunsysteem

Hoewel je in de winter vatbaarder bent voor koutjes, is je lichaam ook beter in staat infecties te bevechten. Regelmatige blootstelling aan kou bezorgt je immuunsysteem een boost!

Kou stimuleert je brein

Het menselijk brein functioneert beter in koudere temperaturen dan in warme: kou helpt je om helderder te denken. Onderzoek toont aan dat mensen minder geneigd zijn problemen te tackelen in de zomer, omdat je brein dan meer glucose verbruikt dat nodig is voor mentale processen.

Kou helpt bij slapen

Om goed te kunnen inslapen, moet je lichaamstemperatuur dalen. Dit gaat in de winter veel sneller (tot twee uur sneller!) dan in de warmte van de zomer. Bovendien wordt het ’s winters vroeger donker en later licht, waardoor je langer en dieper kunt slapen.

Kou vermindert allergieën

In de winter zijn er minder pollen in de lucht: hooikoortsgevoelige mensen hebben minder last van bloeiende bomen, bloemen, grassen.. Wel kan je meer last hebben van allergie in huis (als gevolg van huisstofmijt en droge of juist vochtige lucht als de verwarming veel aan staat). Extra reden dus om lekker naar buiten te gaan!