Duurzame reistrend: #staycation

Tekst: Leonie Kohl

Nederlanders behoren tot het meest reislustige volkje op aarde. Je hebt het zelf misschien wel gemerkt tijdens het reizen, je komt ze echt óveral tegen. Dat terwijl ons eigen land juist zo mooi en afwisselend is, want ‘wat van ver komt, is lekker’. Tijd om die mythe te doorbreken en toe te geven aan de meest duurzame reistrend: neem eens een staycation.

Het is een samentrekking van ‘stay’ en ‘vacation’ en het komt neer op thuisblijven tijdens je vakantie. Bij het lezen hiervan klikken waarschijnlijk al een paar mensen weg. Schrik niet, want het idee gaat veel verder dan dat. Je doet de dingen die je op vakantie doet, maar dan vanuit thuis of een plekje in de buurt van thuis. Het is leuker dan je denkt!

Vakantie is een mindset
Het schijnt dat je een groot deel van je vakantiegevoel zelf creëert. Voorpret, je patroon doorbreken, de foto’s in je fotoboek plakken of je avonturen aan een collega vertellen: dat zijn zaken die je vakantie verankeren in je brein en waardoor je er met veel plezier aan terugdenkt. De locatie of hetgeen wat je ziet kan wel meer of minder indruk maken, maar is wellicht minder belangrijk dan je denkt. Je kunt erachter komen tijdens je eigen staycation.

Hoe werkt een staycation?
Als je ‘gewoon’ thuisblijft, kun je geen wonderen verwachten. Maar als jij de knop in je hoofd omzet en zoveel mogelijk dingen doet die je op vakantie ook doet, dan ga je een verrassende tijd tegemoet. Essentieel is een beetje voorbereiding, maar dat doe je voor je normale vakantie ook. Koop een reisgids van je eigen stad of loop het VVV binnen. Probeer je eigen stad of streek door de ogen van een toerist te bekijken en je zult je verbazen over wat je zult ontdekken!

3 tips voor een jaloersmakende staycation

  1. Je kunt hardcore thuisblijven, maar ook bijvoorbeeld in je eigen tuin kamperen of in een ho(s)tel of Airbnb in de buurt.
  2. Doorbreek je patroon en laat je inspireren door vorige vakanties: begin met een kopje koffie op een nieuw te ontdekken terras, haal een baguette bij de bakker en begin aan dat wandelpad dat je nooit eerder liep.
  3. Een wereldreis maken? Eet elke dag iets uit een ander land: Thais, Grieks of Amerikaans. Of juist de hele week typisch Italiaans om lekker in de sfeer te blijven.