Drie nieuwe Nivon-wandelgidsen op de stapel
Gesprekken met grondeigenaren, het vinden van nog mooiere paadjes, routebeschrijvingen aanpassen en nieuwe markeringen aanbrengen … Vrijwilligers zijn momenteel druk bezig om de routes van de Nivon-wandelpaden Overijssels Havezatepad (wit-rood gemarkeerd), Drenthepad en Brabants Vennenpad (geel-rood gemarkeerd) te verbeteren en nóg mooier te maken. In het voorjaar van 2019 rollen de drie geactualiseerde wandelgidsen van de persen.
De gidsen bieden nog meer kilometers wandelplezier. De Nivon-natuurvriendenhuizen en kampeerterreinen gelegen aan en nabij de route staan in de gidsen evenals de Nivon-wandeltweedaagsen (nivon.nl/wandeltweedaagsen) met als vertrek- en eindpunt een ov-halte en als overnachtingslocatie een Nivon-natuurvriendenhuis/kampeerterrein. Aan genoemde paden liggen de Nivon-natuurvriendenhuizen Krikkenhaar (Overijssels Havezatepad via de Nivon-wandeltweedaagse), Hunehuis en De Hondsrug (Drenthepad) en Morgenrood (Brabants Vennenpad).
Het Overijssels Havezatepad loopt langs havezaten van Oldenzaal naar Steenwijk, het Drenthepad is een wandelronde door de gelijknamige provincie en het Brabants Vennenpad voert langs de meest prachtige vennen en door de Kempen, Campina en Meierij. Achtergrondteksten en bijzondere wetenswaardigheden leiden de wandelaar door de landschappen. Leer meer over de cultuurhistorie, flora en fauna onderweg.
De vernieuwde gidsen zijn verkrijgbaar via de boekhandel en www.nivon.nl/gidsen (met korting voor Nivonleden). Op de Fiets- en Wandelbeurs van 1-3 maart 2019 in Utrecht is de nieuwe Overijssels Havezatenpadgids verkrijgbaar. In de boekhandel vanaf eind januari en uiteraard ook via de webshop www.nivon.vrijeboeken.com
Prijs OH-pad € 12,50, niet-lid € 18,70
Havezate Den Berg bij Dalfsen. Foto: Antoon van Balveren
Grote Rivierenpad vernieuwd
Het Grote Rivierenpad, het Lange-Afstand-Wandelpad van Wandelnet van Hoek van Holland naar het Duitse Kleef, heeft na zeven jaar ook een nieuwe gids. Alle knelpunten zijn opgelost en de route is afgestemd op de routenetwerken in Zuid-Holland en Rivierenland. Het 282 km lange Grote Rivierenpad volgt de oer-Hollandse rivieren Nieuwe Waterweg, Oude Maas, Lek, Linge en Waal. In Duitsland sluit het pad aan op de Europese wandelroute E8 richting Polen.
Grote inspiratiebron voor de routegids van het Grote Rivierenpad is het in 1938 verschenen Verkade-album ‘Onze Groote Rivieren’ van Jac. P. Thijsse (1865-1945). In de gids staan fraaie beelden uit het album.
,,Het mooiste deel ligt langs de grens” – Rein de Graaff vader Brabants Kempen en Vennenpad
Rein de Graaff (86) stond aan de wieg van het huidige Brabants Vennenpad, een wandelpad van het Nivon door de Meierij en Kempen. Tot zo’n 1,5 jaar geleden was hij als markeerder nog betrokken bij zijn pad en bracht hij geel-rode verfstrepen aan en plakte stickers in dezelfde kleur, maar omdat het lopen minder wordt, moest hij zijn vrijwilligersbaan opgeven. Máár, zijn dochter Corine den Hartog, treedt in zijn voetsporen, hoe mooi is dat! Trots: ,,Twee jaar geleden heb ik met mijn schoondochter nog bij Malpie gelopen”, zegt de Eindhovenaar die niet van asfalt houdt. ,,Maar nu loop ik niet verder meer dan de overkant van de straat.”
Rein struinde decennia geleden door de Ardennen, te voet en met tent, over Grand Randonnées, lange-afstandpaden en dacht ’die moeten er in Nederland ook komen’. ,,Ik schafte topografische kaarten aan en startte bij natuurvriendenhuis Morgenrood in Oisterwijk. Vandaar liet ik de route bij de grens aansluiten op een al bestaande Belgisch pad.” Het Brabantse pad kreeg langzaam maar zeker vorm. Destijds besloeg die eerste wandelroute van A naar B zo’n 120 kilometer, inmiddels is het een ’rondje’ van bijna 250 kilometer. ,,De lijnroute ging toen ook naar Den Bosch, maar zodra het een rondwandeling werd, is de route naar Den Bosch vervallen.” Hij heeft menige kilometer op de fiets en te voet afgelegd op zoek naar de mooiste paadjes in zijn Brabant.
Langs de grens
De eerste gids, die in 1983 onder de naam het Brabants Kempen en Vennenpad het licht zag, liep van Luijksgestel naar Morgenrood in Oisterwijk en was in twee richtingen beschreven. In 1987 verscheen de volgende versie met een verbinding naar Valkenswaard. Trots haalt Rein de gidsjes tevoorschijn.
,,De vennen en tegenstelling tussen modern en de natuur en rust is kenmerkend voor het Brabants Vennenpad”, schetst Rein. ,,En het mooiste en tevens meest rustige deel is het stuk langs de grens, het verste weg.” Hij kan uren vertellen over zijn werk aan het wandelpad.
,,Leuke mensen kom je onderweg altijd tegen”, glundert de Brabander die daarom ook graag alleen op pad ging. Hij verhaalt over grondeigenaren die met voorstellen voor nóg mooiere ’stukskes pad’ komen, boeren die vragen of de aanleg van de route over hun land ook iets oplevert, een agrariër die palen met geel-rode markeringen had verwijderd en zijn land ermee had omheind. Of die ene keer waarop een fietser hem achterop reed en vroeg ’lust gij een visje, want ge zult wel honger hebben van dat lopen’. Haalde hij een makreel uit een kistje achterop zijn fiets”, grinnikt Hein.
Ramen afgeplakt
De enthousiast filmmaker heeft zelfs een film over zijn pad gemaakt! ,,Speelfilms maken was ook een hobby van me: ,,Mensen deden auditie en vervolgens filmden we vijf weekenden lang in ons huis waarbij de ramen afgeplakt waren. Dat krijg je nu niet meer voor elkaar: mensen hebben geen tijd meer.”
Langs het riviertje de Dommel bij de atletiekbaan in Eindhoven staat een gedenkboom die verwijst naar Rein en het ontstaan van het pad. Een bankje met een plaatje met Reins naam erop als initiatiefnemer van het pad is helaas inmiddels gesneuveld.
De route en gids van het Brabants Vennenpad worden momenteel vernieuwd en komend voorjaar verschijnt de vernieuwde versie van de streekpadgids nummer 5 die tevens langs natuurvriendenhuis Morgenrood voert. Rein: ,,Ik hoop dat het Brabants Vennenpad het mooiste pad van Nederland blijft. En dat is niet om te snoeven!”
Rein de Graaff en zijn vrouw Liesbeth.
De wandelgidsen van het Nivon zijn verkrijgbaar via: www.nivon.vrijeboeken.com