De mensenrechten binnen het toerisme

Tekst: Naturefreunde Internationale Vertaling: Han Verschuur

Op 10 december 1948 bereikte de Algemene Vergadering van de VN overeenstemming over de resolutie 217 A, de “Universele Verklaring van de Rechten van de Mens”. Nu, 70 jaar later, worden de mensenrechten nog steeds in veel delen van de wereld met voeten getreden – ook binnen het toerisme.

Een uitgebreid ontbijtbuffet, kleurrijke drankjes bij het zwembad, service de klok rond, zandstrand en een azuurblauwe zee … Zo stellen zich velen een ontspannen vakantie voor. “Maar achter de kleurrijke facades is het op veel plaatsen niet zo idyllisch,” zegt Cornelia Kühhas, toerisme-expert bij de Natuurvrienden Internationale (NFI). “Vaak werkt het personeel onder precaire arbeidsvoorwaarden, vrouwen en kinderen worden seksueel uitgebuit, toeristische projecten worden over de hoofden van de inheemse bevolking gerealiseerd, de plaatselijke bevolking wordt voor de realisatie van toeristische projecten uit hun woonomgeving verdreven, natuurlijke hulpbronnen worden uitgebuit,…”

De macht van de reizigers

Maar wat kan je als reiziger doen? Hoe herken je touroperators die zich inzetten voor het behoud van de mensenrechten? Antwoord hierop geven twee video’s van de Natuurvrienden Internationale, kort en bondig in slechts een paar minuten: de verklarende video’s “Mensenrechten binnen het toerisme” en “Kinderrechten respecteren, ook binnen het toerisme!” lichten aan de hand van voorbeelden toe, waarom en hoe het toerisme de mensen- en kinderrechten beinvloedt, wat het aandeel van reiziger daarin is en hoe touroperators hun verantwoordelijkheden waar kunnen nemen. Bekijk de video’s: https://www.nf-int.org/publikationen/videos

Voor een toerisme waarvan iedereen profiteert

De Natuurvrienden Internationale zet zich al jaren in voor een duurzame ontwikkeling van het toerisme – voor een toerisme dat zowel de natuur als de mens respecteert. In 2012 was de NFI samen met andere NGO´s en touroperators medeoprichter van de “Ronde Tafel Mensenrechten binnen het Toerisme”, een internationaal multi-stakeholder initiatief ter bevordering van mensenrechten in het toerisme. Het overlegplatform ziet zichzelf als katalysator en open platform voor bedrijven, organisaties en instellingen die zich inzetten voor de eerbiediging van de mensenrechten in het toerisme conform de basisprincipes van de VN m.b.t. commercie en mensenrechten binnen het toerisme. 14 touroperators en de brancheorganisaties van Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en Nederland hebben zich tot nu toe bij de Ronde Tafel aangesloten. Ze hebben zich gecommitteerd mensenrechtennormen in hun bedrijfsprocessen te integreren, alsmede klanten, andere stakeholders en medewerkers voor de naleving ervan te sensibiliseren. Meer informatie over de “Rondetafelconferentie over Mensenrechten in het Toerisme” en haar leden is beschikbaar via: http://www.humanrights-in-tourism.net/en/startseite.html

De Natuurvrienden International (NFI) is de internationale overkoepelende organisatie van de natuurvriendenbeweging met meer dan 45 aangesloten organisaties en ongeveer 350.000 individuele leden. Centraal staan de vormgeving en deomzetting van een duurzame ontwikkeling van het milieu en de samenleving. De NFI is lid van de Green 10, een samenwerkingsverband van de tien toonaangevende milieu-NGO’s die actief zijn op EU-niveau.

Contact:
Cornelia Kühhas
Natuurvrienden Internationale, Press en Public Relations