De magie van reizen

Voormalig BEDROCK-hoofdredacteur Rosa Bertram gooide haar leven om: van verre reizen in de outback terug naar het werkende leven binnenshuis, via een omgebouwde terreinwagen naar een huis aan de Portugese kust. Rosa over de magie van reizen en durven kiezen voor je eigen pad: “Het is niet altijd makkelijk”.

De drive voor avontuur zat er al vroeg in. Tijdens m’n studie schreef ik voor Het Parool, runde een blog over het nachtleven in de hoofdstad. Boven Amsterdam verkoos ik steeds vaker het nabijgelegen Berlijn, waar ik met een vriendin op festivals en marktjes in ons eigenhandig mintgroen-geverfde, oude Volkswagenbusje feestgangers schminkte, beglitterde en hen veertjes in de haren vlocht. Bijna de hele zomer trokken we in onze gypsybus (waar de toeters en bellen nog nét niet uitstaken) door de Balkan op zoek naar kleine hippiefestivalletjes. Via m’n vriendin kreeg ik een keer een telefoontje van mijn moeder (mijn telefoon stond al dagen uit): ze had geen idee waar ik was. “Ik ben in Polen mam, maak je geen zorgen, geen bericht is goed bericht”, en ik ging weer op in het glitter- en muziekfestijn. Héérlijk vond ik het ‘ontsnappen van thuis’, het ultieme gevoel van anonimiteit en vrijheid. Het smaakte naar meer.

Wijde wereld

Welgeteld drie dagen na mijn afstuderen was ik in onderweg naar Zuid-Afrika, om via Indonesië naar Australië te vertrekken. Ik wilde de wijde wereld in, mezelf onderdompelen in ongerepte natuur, werken met dieren en wel zien wat het leven zou bieden. Díe reis, met alle vrijheid, vreemde culturen, nieuwe vrienden en de wildernis veranderde voorgoed mijn kijk op het leven. Buiten leven, leren surfen, kamperen onder de sterrenhemel, vaker geen dan wel schoenen dragen, elke dag in de natuur zijn en het leven niet per se laten draaien om carrière – wat thuis toch wel een beetje de norm leek… Zó wilde ik voortaan altijd leven. ‘We zijn toch niet gemaakt om tussen vier muren te leven?’, bleef het door m’n hoofd spoken.

Hobbelig begin

Na zo’n tweeënhalf jaar weg te zijn geweest, visa’s die op raakten (net zoals mijn bankrekening), werd het tijd om terug te gaan. Makkelijk was dat niet; ik had dan wel door de rimboe rondgetrokken en allerlei inzichten opgedaan, thuis was iedereen natuurlijk gewoon druk met werk en volle agenda’s. Met een hobbelig begin van bij mijn moeder intrekken (midden op de Wallen was even wat anders dan de outback waar je de voorbijgangers op een dag op één hand kon tellen), opnieuw stage lopen en me maandenlang niet helemaal op m’n plek voelen, krabbelde ik langzaam weer op. Sinds het reizen verdiepte ik me in duurzaamheid en persoonlijke groei en maakte er mijn werk van daarover te schrijven voor BEDROCK, een online magazine over bewust leven. Hier kon ik schrijven, creëren, leren én anderen inspireren allemaal combineren. Ik spoelde over van de ideeën, mijn rol mondde al snel uit tot die van hoofdredacteur en ik startte met mijn collega de succesvolle podcast BEDROCK Talks waarin we experts het hemd van het lijf vroegen. Van duurzaamheid tot voeding en van slaap tot meditatie en het microdoseren van truffels: het kon niet gek genoeg.

Ontdekkingstocht

In de weekenden kampeerde ik er lustig op los in het (eveneens) oude Volkswagenbusje Otje. Want de natuur bleef ik missen in het drukke stadsleven. Voor de tofste duurzame en mindful campings in Nederland begon ik de rubriek ‘BEDROCK ontdekt Nederland’ onder het mom ‘Je hoeft niet naar de andere kant van de wereld om tot rust te komen’. Als je nu denkt: “Maar Rosa, je rijdt toch ook rond in een oud busje?” Fair point. Maar voor mij gaat bewust leven niet om honderd procent groen te leven als individu of niet jouw battles in de klimaatproblematiek kunnen kiezen. Elke duurzaam gemaakte keuze telt daarom mee. Toen kwam corona. Vanuit huis werken betekende in mijn geval al vrij snel ‘vanuit de bus werken’. Langs de Maas, in Durgerdam, op kneuterige campsites, in het wild, in Zeeland aan het strand of op een eco-camping in Drenthe: overal bracht Otje me heen. De sterrenhemel, zeevonk, strandwandelingen, surfen en vrienden die meegingen op busavontuur (een rondje op de ring is immers al leuk in zo’n ding): het kon allemaal in Nederland!

Adembenemend

Inmiddels was ik benaderd door mijn uitgever voor het schrijven van een boek (inderdaad, natuurlijk over reizen) dus leek het na de zomer waarin ik meer in de bus sliep dan in huis, een goed idee op retraite te gaan in het afgelegen Zuid-Portugal. Daar zou ik in alle rust mijn boek schrijven. Maar het leven loopt natuurlijk anders dan je plant, en ik liet me onderdompelen in het leven daar: adembenemende zonsondergangen bekijken, surfen, leren skaten, kamperen en ik kocht een auto waarin ik kon slapen (Otje wilde m’n moeder houden, fair enough). ‘Waarom zou ik eigenlijk teruggaan?’, dacht ik na de winter. Misschien was het tijd om een leven te kiezen dat bij me past in plaats van elke dag van huis te willen zijn. Vanuit de omgebouwde terreinwagen (waarin ik amper rechtop kon zitten) werkte ik door als hoofdredacteur, en realiseerde me steeds meer dat ik teruggaan naar Nederland niet zag zitten. Het werd tijd het stokje over te dragen en dit keer als vrije freelancer naar het zuiden te vertrekken. Nog steeds schrijf ik verhalen voor onder meer BEDROCK, maar nu kijkt mijn huis uit op zee, ben ik elke dag buiten en kan ik niet wachten om een klein stukje land om te bouwen tot ware oase. Durven kiezen voor je eigen pad is niet altijd makkelijk, maar één ding heeft reizen me geleerd: er zijn eindeloos veel manieren om je leven in te richten. Hoe wil jij het liefste dat jouw dag eruitziet? Wat vind jij belangrijk in het leven? Durf jij te kiezen voor jouw pad? Waarom we eigenlijk reizen, wat het je kan brengen en hoe je kunt genieten van de voordelen van reizen en de natuur terwijl je thuis blijft, lees je allemaal in mijn boek ‘De magie van reizen’, dat per halverwege juni 2023 in de winkels ligt.

Dit artikel is geschreven door Rosa Bertram en verscheen in de zomer Toorts 2023.