Dag van het Brabants Vennenpad

tekst Ivan Crost

Begin dit jaar, toen corona nog onbekend was, kwam een van de markeerders van ons pad (Lei Scheffer) op het idee om een dag van het Brabants Vennenpad te houden en werd ik (Ivan Crost – padcoördinator) meteen enthousiast. We maakten een afspraak en de vele ideeën kwamen uit de hoge hoed tevoorschijn. Een plek werd gekozen (het traject waar Lei Scheffer verantwoordelijk voor is) en er volgde eeen brainstormsessie hoe we de organisatie en uitvoering zouden kunnen aanpakken.

De voorbereidingen

We namen contact op met Erik Schram, boswachter in het Leenderbos. Hij was meteen enthousiast over het idee en gaf direct zijn goedkeuring en medewerking. Hij stelde voor om twee wandelingen over ons pad en door het bos te organiseren waarbij hij de gids zou zijn.  De eerste horde was genomen. Nu nog bedenken hoe we de pers zover konden krijgen om onze dag onder de aandacht te brengen… En omdat we geen budget hadden, moesten natuurlijk ook de kosten bekeken worden. Lei en ik besloten om alles voor bezoekers gratis te houden en de kosten voor de thee, koffie, ranja etc. uit eigen zak te betalen. Jan Blok heeft een mooie flyer/poster ontworpen  en de drukkerij in mijn woonplaats was bereid deze gedeeltelijk te sponsoren, de rest is gesponsord door mijn bedrijf. Lei zorgde ervoor dat de posters en flyers in de omgeving van Valkenswaard en Heeze-Leende verspreid werden en we stuurden aan alle kranten in zuidoost Brabant een persbericht. Een aantal werd geplaatst… En toen was het tijd voor de dag zelf.

De dag

12 september… Een schitterende dag! De zon scheen en de temperatuur was perfect om te wandelen. Het was voor ons erg spannend. Zouden er mensen komen? We hadden alles meegenomen, tafeltjes en stoeltjes, koffie, thee en koekjes. De eerste pad-markeerders arriveerden om ons te helpen. Ria Bunder, onze voorzitter, die al een respectabele leeftijd heeft maar nog loopt als een kievit, kwam met de boekjes van het pad, informatie over Nivon en folders over het wandelen. We maakten twee tafels. Een voor alle informatie over het pad en een voor Staatsbosbeheer. Erik zette daar een maquette neer van de vogelkijkhut die op de Strabrechtse Heide komt. Op een goede plek: ons pad voert er straks langs.

De afspraak was dat alles gratis is, maar dat we de bezoekers vragen een donatie te doen voor de vogelkijkhut. Hiervoor is ruim € 100 opgehaald en door ons is nog een bijdrage gedaan van € 50.

 

Om 10 uur kwamen de eerste bezoekers. Zij kregen uiteraard een kop koffie of thee en lieten zich  informeren over ons pad. Om 10.30 precies heb ik de mensen toegesproken en verteld wie we zijn, en natuurlijk dat ons pad door een groot natuurgebied in Brabant loopt. Op de grote kaart konden bezoekers zien waar het pad precies ligt. Logisch dat ik ook ons boekje van het Brabants Vennenpad vermeldde: het pad heeft een grote vernieuwing ondergaan en het boekje daarover is vorig jaar uitgegeven.

Hierna kreeg Erik Schram het woord. Hij gaf een overzicht van Leenderbos en vertelde enkele bijzondere wetenswaardigheden over het ontstaan. Na deze inleiding gingen de bezoekers met hem mee voor de rondwandeling van ongeveer zes kilometer.

Na anderhalf uur kwamen de bezoekers terug, tevreden en heel vaak met een glimlach op hun gezicht. Veel van hen bleven nog napraten om meer over het pad en het Leenderbos te weten te komen.

Inmiddels kwamen de bezoekers voor de tweede wandeling binnendruppelen. Om 13.30 uur eerst de introducties en daarna het bos in. Tijdens de wandeling werden veel wetenswaardigheden verteld over de natuur in het bos, het onderhoud en waarom soms stukken bos worden gekapt om zogenaamde heidecorridors te creëren, onmisbaar voor allerlei wild en planten. De heide en de corridors worden begraasd door speciale schapen.

Bij terugkomst bleven ook deze bezoekers nog een poosje hangen, vragen stellend en bij de kaart en boekjes kijkend.

En toen was het ineens 15.00 uur, de Dag van het Brabants Vennenpad was voorbij. We  gingen erg tevreden naar huis. We hebben ongeveer 50 bezoekers mogen verwelkomen en dat is toch geen mager aantal voor de eerste keer! In ieder geval komt er volgend jaar weer een dag van het pad. Waarschijnlijk in Landgoed De Utrecht.