Het coronavirus: maatregelen bij Nivon

 

Update: 16 mei 13:40

Het kabinet heeft verscherpte maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus in Nederland in te dammen. Van veel maatregelen gaat iedereen iets merken, andere instructies gelden alleen voor specifieke groepen of gebieden. Nivon houdt de adviezen van het RIVM nauw in de gaten en heeft maatregelen opgesteld die passen bij de huidige situatie. Deze maatregelen worden getroffen om bij te dragen aan de bescherming van kwetsbare groepen en overbelasting van de zorg te voorkomen.

Welke maatregelen treft Nivon?

De natuurvriendenhuizen en kampeerterreinen zijn per 15 maart gesloten om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Inmiddels zijn landelijke richtlijnen opgesteld voor natuurvriendenhuizen, vakantiehuisjes en kampeerterreinen. De kampeerterreinen en huisjes gaan nu stap voor stap open. De natuurvriendenhuizen gaan vanaf 1 juni ook stap voor stap (deels) open. Dit hangt per accommodatie af van de lokale veiligheidsregio, gemeente en mogelijkheid om richtlijnen te realiseren.

Wat is het uitzicht op versoepelingen?

De beheercommissies zijn samen met het bestuur en een speciaal regieteam bezig met het heropenen van enkele kampeerterreinen en vakantiehuisjes. Dit onder diverse voorwaarden. Het bestuur en het regieteam streven ernaar om de natuurvriendenhuizen vanaf 1 juni weer te openen. Dit hangt af van de mogelijkheden per huis binnen de richtlijnen. De verwachting is op meer versoepeling wanneer de gedeelde sanitaire voorzieningen weer gebruikt mogen worden.

Wat is nu het annuleringsbeleid?

De natuurvriendenhuizen en kampeerterreinen zijn per direct gesloten om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Je krijgt een bericht van de aanmeldsecretaris als je een boeking hebt tussen nu en 1 juni. Deze kan je kosteloos omboeken. Ook zijn donaties van de aanbetaling van harte welkom. Daar worden doorlopende kosten mee gedekt. Uiteraard begrijpen we dat, zeker nu, een aantal van onze Nivongasten het bedrag niet kunnen missen. Deze mensen bieden we vanzelfsprekend een volledige restitutie. Vanaf 1 juni geldt het normale annuleringsbeleid.

Gaan lokale en/of landelijke verenigingsactiviteiten door?

Dit hangt af van de organisatoren. Neem contact op met de afdeling of organisatie van de activiteit. Uiteraard wijzen we op de risico’s en adviezen voor kwetsbare groepen (ouderen en personen met verminderde weerstand). De afdelingsgebouwen zijn tevens gesloten. Activiteiten gaat soms online door in een nieuwe vorm.

Waar is Nivon ondertussen mee bezig?

We zijn druk met alle vragen van leden en gasten zo goed mogelijk beantwoorden, de verbinding en ontmoeting proberen we online op te zetten en we houden de financiële gevolgen in de gaten. We zijn aan het inventariseren hoe de natuurvriendenhuizen van maatschappelijke waarde kunnen blijven ondanks dat ze gesloten zijn en de medewerkers van het landelijk bureau werken aan projecten die normaliter blijven liggen.

Ik mis het contact bij Nivon

Wij ook! Nivon staat voor ontmoeting en verbinding en wil dat graag doorzetten in deze vreemde tijden. Momenteel zijn diverse vrijwilligers bezig met het opzetten van onlinekanalen om dit contact toch plaats te kunnen laten vinden. Meld je bijvoorbeeld aan voor de Facebookgroep Nivon Ontmoet. Je kan je ook aanmelden voor de Nivon Nieuwsbrief.

Ik ben vrijwilliger bij Nivon, met welke maatregelen moet ik rekening houden?

Neem contact op met de Beheercommissie, werkgroep of het bestuur van jouw geleding. Zij zijn op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen. We houden vrijwilligers tevens op de hoogte via de interne nieuwsflits. Hou je verder aan de adviezen van het RIVM.

Heb je zorgen, vragen of juist ideeën? Je kan ze bespreken met je medevrijwilligers en/of mailen naar corona@nivon.nl. Het regieteam staat klaar om aan de slag te gaan met alle berichten.