Coronacrisis voor buitenmensen: dit mag wél volgens het RIVM

Binnen blijven nu de lente ontwaakt en jouw wandel- of fietsbenen er steeds meer zin in krijgen? De uitbraak van het nieuwe coronavirus houdt iedereen thuis, maar verantwoord de natuur in kan nog wel. Het virus verspreidt zich van mens tot mens, maar in de natuur is het besmettingsgevaar vrij klein als je aan de richtlijnen houdt. De belangrijkste regel: altijd zo’n 1,5 meter afstand houden van je medemens.

Voel je je goed, heb je geen verkoudheidsklachten en behoor je niet tot de groep kwetsbare personen*? Dan kun je, als je je aan de richtlijnen van het RIVM houdt, buiten gaan wandelen of fietsen ondanks de coronacrisis. Voor echte buitenmensen is dit natuurlijk een grote opluchting, want in deze gekke tijden kan de natuur extra rust bieden. In weides bloeien narcissen, in het bos ontluikt het speenkruid en de vogels laten weer luidkeels van zich horen. Het schouwspel van de lente is gelukkig niet afgelast. Met een beetje voorbereiding ga je veilig én geïnspireerd op pad!

Belangrijk: bewaar afstand

Sommige landen zijn compleet in lockdown, maar in Nederland mogen we wel nog naar buiten. Dit is het advies van de Rijksoverheid:

Je kunt nog boodschappen doen, wandelen, fietsen en eten afhalen, maar probeer wel afstand te houden tot anderen.

- Rijksoverheid

Met afstand wordt zo’n anderhalve meter tussen jou en je medemens bedoeld. Het coronavirus kan door de lucht reizen in vochtdruppeltjes die vrijkomen als iemand niest of hoest. Met anderhalve meter afstand is de kans minimaal dat het virus overgebracht wordt van de een op de ander. Samen wandelen of fietsen is dus gewoon mogelijk, als je maar die anderhalve meter afstand houdt: heel belangrijk!

Buitenspelen

Heb je kinderen? Die willen natuurlijk lekker buiten rennen en ook dat mag, als ook zij zich aan de richtlijnen houden. Ze moeten erop letten afstand tot elkaar te bewaren: niet stoeien, niet aan elkaar trekken en niet met z’n vieren boven hetzelfde telefoonscherm hangen… Kinderen blijken bijna nooit klachten te krijgen van het nieuwe coronavirus, maar het lijkt erop dat zij het virus wel kunnen overdragen. Advies is dus: grote groepen mijden en binnen blijven met verkoudheidsklachten. Binnen het gezin is afstand bewaren praktisch onmogelijk, maar als je samen naar buiten gaat, houd dan wel weer anderhalve meter afstand tot andere mensen.

En nu naar buiten!

Met de belangrijkste richtlijnen in je achterhoofd ben je klaar om naar buiten te gaan. Wandelschoenen aan of lekker op de pedalen? Op de wandelpaden van Nivon en met de routeplanner van de Fietsersbond vind je genoeg inspiratie voor je uitstapje naar de natuur. Tank wat zonneschijn, bezorg je lichaam beweging, houd afstand en blijf gezond!

*Personen van 70 jaar en ouder of personen met medische aandoeningen, zoals problemen met hart, longen, nieren, immuunsysteem of lijdend aan diabetes mellitus.

Tekst: Leonie Kohl
Beeld: Laurence Harms

Bronnen: RIVM en Rijksoverheid