Back on Treq: nieuwe, actieve kanoreizen

Treq, een nieuwe Nivonwerkgroep met een oude naam, organiseert vanaf deze zomer kanoreizen: de ultieme mengeling van gezelligheid en rust, in- en ontspanning.

De kanotochten zijn geschikt voor alle enthousiaste buitenmensen tussen 18 en 45 jaar. “Kanoën is actief én rustgevend,” zegt organisator Bas Wetter. “Op een kanotocht door de wildernis kom je helemaal tot rust. Je kunt peddelen terwijl je in gedachten verzonken bent of juist gezellig kletst met je kanomaatje en je reisgenoten in de kano naast je.”

Kano-ervaring is niet per se nodig. “Gemiddeld varen we een uur of vijf per dag, met een lunchpauze van anderhalf uur. ’s Avonds zoeken we een plek aan het water om te (wild)kamperen, vaak met een vuurplaats.”

Als onderdeel van Nivon deelt Treq het uitgangspunt om groepsreizen te organiseren met aandacht voor sociale, natuurlijke en avontuurlijke aspecten. “Deelnemers leveren een actieve bijdrage aan het slagen van de reis. De reisbegeleiders zijn vrijwilligers, samen maken we de reis tot een succes.”

Treq-reizen zijn zo duurzaam mogelijk en laten zo weinig mogelijk sporen achter in de natuur. Het motto is: op een eenvoudige manier genieten van de vrijheid die de natuur biedt. De reis naar bestemming vindt plaats per (nacht)trein. Het eten is vegetarisch en waar mogelijk ook biologisch. Voor elke reis wordt de milieubelasting berekend, uitgaande van een heen- en terugreis met de trein.

In de zomer van 2020 zijn er twee reizen:

De eerste gaat naar Jämtland. Een lange kanotocht vanuit Noorwegen over de Hårkan en verschillende meren naar het eindpunt in Zweden. Het grootste deel gaat door Jämtland, door een prachtig landschap van ruige heuvels en naaldwouden. Kamperen gebeurt in het wild, omgeven door een natuurrijk landschap met hier en daar een klein dorpje. Het is een van Zwedens dunstbevolkte gebieden, tegen Lapland aan. (Leeftijdscategorie 25 t/m 45 jaar)

De tweede reis gaat naar Värmland, hét kanoparadijs van Zweden: een weids landschap van (meer dan 10.000!) meren, rivieren en bossen. Er wordt gekanood in het minder bekende, maar zeker niet minder mooie gebied tussen Hagfors en Tyfors. Hier geniet je van de natuurpracht, rust en lange, Zweedse zomeravonden. (Leeftijdscategorie 18 t/m 30 jaar)

Alle informatie over Treq, kanoreizen en fotoverslagen van eerdere reizen vind je hier

Foto’s: Bas Wetter