Achter de schermen tijdens een crisis
Sinds de maatregelen rond ‘social distancing’ zijn de natuurvriendenhuizen gesloten, een groot deel van de activiteiten helaas tot nader order stilgelegd. Maar dat betekent niet dat Nivon ‘op slot’ gaat. Voor en achter de schermen wordt steeds hard gewerkt aan manieren om mensen met elkaar te blijven verbinden…
Voorzitter Nivon Henk Schaaf over snelle beslissingen
Zondagavond na de persconferentie waarin de aangescherpte maatregelen werden aangekondigd, ging al om 18.05 de telefoon. Een van de beheercommissies: ”Wat doen wij nu Nederland op slot gaat?” De druk nam snel toe. Ik volgde het laatste nieuws, liet me links en rechts informeren – veel heen en weer bellen.
In kleine kring werd al snel de beslissing genomen om alle natuurvriendenhuizen én kampeerterreinen per direct te sluiten. We hadden niet eens de tijd gehad om het voltallige CB erin te betrekken, daarvoor was de nood te hoog, de situatie te urgent.
Zondagavond om 22.00 uur moest het bericht worden verspreid naar alle accommodaties, zodat maandagochtend alle BHC’s ermee aan de slag konden.
Onze accommodaties zijn plekken waar mensen elkaar ontmoeten en samen leuke dingen doen. Dat kan onder deze omstandigheden niet meer. We hebben de verantwoordelijkheid voor ook veel oudere en kwetsbare gasten én voor onze vrijwilligers.
Sinds maandag is er een telefonische helpdesk op het Landelijk Bureau geregeld. Belangrijk is contact te blijven houden binnen Nivon. De huizen zijn dicht, veel activiteiten afgelast. Maar achter de schermen blijven we actief zoeken naar nieuwe wegen. Om te beginnen zal de eerstvolgende vergadering van het Centraal Bestuur via Skype plaatsvinden.
JUMPers Esle Schrauwen en Floor Verkerk over creatieve oplossingen na een domper
Ook wij als JUMP hebben de laatste dagen flink met corona te maken gekregen. Ons jaarlijkse kennismakingsweekend, waar ruim vijftig enthousiaste (nieuwe) begeleiders naartoe zouden komen en elk jaar weer een feest is, moesten we helaas cancelen. Dat is een flinke domper voor zowel ons als werkgroep, als voor onze begeleiders. Sowieso door het missen van een ontzettend leuk weekend, waar iedereen zich al maanden op verheugd had, maar ook loopt onze jaarplanning nu een beetje in de soep.
Maar gelukkig bestaat er zoiets als internet en hebben wij besloten om corona niet helemaal in de weg te laten staan wat betreft het ontmoeten, trainen en indelen van (nieuwe) begeleiders.
Dit weekend zullen digitaal kennismakingsgesprekken worden gevoerd, houden we een livestream en om elkaar beter te leren kennen hebben we een digitaal spel ontworpen!
Het voelt gek om zo’n betekenisvol weekend zo radicaal om te gooien, maar het mooie is dat er veel nieuwe en creatieve ideeën uit voort stromen en iedereen zich er vol voor inzet om er samen wat moois van te maken!
Voorzitter Koos Vorrinkhuis Dannie Brus over een huis sluiten en digitale alternatieven
Zondagavond, 15 maart 22.17 uur. Een mail van bestuursvoorzitter Henk Schaaf. Alle Nivon accommodaties gaan “per direct” tot 6 april dicht. Bellen naar het huis. De gasten zijn al naar bed. Mail en WhatsApp naar alle BHC-leden. Jan Paul belt dat hij het bericht direct op de website zet. Veel telefoontjes, maar wachten op de dag van morgen.
Maandag. We hebben een ontruimingsplan maar geen scenario voor “het huis gaat op slot”. Wat te doen? De huiswacht heeft de gasten ingelicht, die zijn aan het vertrekken. Een vrouw heeft daar moeite mee, zij blijkt dakloos te zijn. Tranen en dan toch doorzetten. Pff. Een Corona Journaal maken voor alle huiswachten met “wat gaan we doen, hoe en door wie”.
Huiswachten informeren, met het schoonmaakbedrijf overleggen, legionella voorkomen en nog veel meer. Maar vooral alle boekingen annuleren. De eerstkomende gasten bellen we; de anderen krijgen een mail.
Dinsdag blijkt ineens dat gasten nog gewoon boeken via internet, ook voor de periode tot 6 april. Dus alles in Tommy annuleren en dan het huis blokkeren tot 6 april.
Woensdag naar het huis. Er zijn gesprekken met nieuwe huiswachten. We maken nieuwe afspraken over van alles en nog wat. De huiswachten doen het geweldig en er zijn bijna geen afzeggingen, dus blijft het rooster intact.
Raar, een leeg huis. En wat gaat er nu nog komen en voor hoe lang?
1 mei-lezing live streamen
Op 1 mei is er de traditionele Koos Vorrinklezing. Voor het vierde jaar alweer. Dit jaar verzorgd door SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut. Sabine Baumgarten spreekt daarvoor over de internationale aspecten van het natuurvriendenwerk. Maar gaat het door, gezien de ontwikkelingen rond het Coronavirus? De BHC van het Koos Vorrinkhuis heeft onderling afgesproken dat we een maand vooruit denken met de activiteiten. Dus op 1 april beslissen over 1 mei. Maar we denken nu alvast verder.
Herman heeft een idee: Zullen we gaan streamen of zoiets? Direct Iris, van het Landelijk Bureau, erbij betrokken. “Leuk! Is er geld voor?” Wij: ‘’Tuurlijk, dat komt wel!” Zijn Sadet en Sabine bereid om “live” te gaan via internet? Per ommegaande bericht: “Natuurlijk, geweldig idee!”
19 maart 2020. We werken aan een internetoplossing voor de Koos Vorrinklezing op 1 mei aanstaande. Ook als er tegen die tijd wel een zaal vol mag, doen we het ook via internet, hebben we nu gezegd. In barre tijden komt er veel energie en creativiteit los. Mooi he.
Communicatieadviseur Iris Vermaas over communiceren tijdens een crisis
Moeilijke beslissingen en overwegingen
Normaal communiceren we natuurlijk over heel veel activiteiten en onderdelen die nu helemaal niet uitgevoerd kunnen worden. Denk aan leuke lokale bijeenkomsten of aandacht voor het overnachten bij een van de natuurvriendenhuizen. Het was dus even schakelen toen al deze activiteiten wegvielen. Ik vind het altijd heel belangrijk om dicht bij de kern van de organisatie te blijven. Als je je afvraagt ‘waar is Nivon voor op deze wereld?’, dan heb je ook snel antwoord op wat je het beste kan doen. Nivon wil mensen bij elkaar brengen, bewust maken en activeren door groene en sociale vrijetijdsbesteding te faciliteren. Dit betekent dat we nu misschien wat meer over andere organisaties vertellen of bijvoorbeeld focussen op wat je digitaal kan doen om een steentje bij te dragen.
Hoe communiceer je?
Het is belangrijk begrip te blijven tonen. We zitten in een situatie waar we zelf heel weinig aan kunnen doen, maar we moeten ons kunnen inleven in gasten, leden en andere Nivonvrienden. Iedereen communiceert op een andere manier. Ik houd daarbij altijd de waarden van Nivon in mijn achterhoofd: eerlijk, impactvol en behulpzaam. Dat zijn de waarden die Nivon als persoon zou dragen en daar vanuit wil je werken. Overigens staat dat ook in mijn ‘gouden regels’. We communiceren als mens, niet als instituut.
Blijven ontmoeten
Nivon staat altijd voor sociaal en groen. Dat wij ons best doen als organisatie ontmoeting te faciliteren, is een belangrijk onderdeel. Ik speelde al een tijdje met het idee om de ontmoeting ook online te laten plaatsvinden in de vorm van een facebookgroep. Zo’n online community kan hele mooie dingen brengen, zeker als je het op een natuurlijke wijze laat ontwikkelen. Toen de huizen dicht gingen en de activiteiten werden afgelast wist ik zeker dat dit hét moment was voor ‘Nivon ontmoet’. Een plek voor Nivonvrienden om elkaar digitaal toch nog te ontmoeten.