3x voorbereid op pad tijdens een koude winterwandeling

Tekst: Leonie KohlBeeld: Bas Wetter

Je gaat toch niet binnen zitten kniezen, omdat het buiten ijzig koud is? Met een goede voorbereiding geeft juist die koude winterwandeling je nieuwe energie. Deze drie tips helpen je de kou te trotseren.

‘Er is geen slecht weer, alleen slechte kleding’

Winter Hunehuis
Die heb je vast al eens gehoord, maar het klopt! Tegen bijna elk weertype kun je je kleden. Laagjes is het sleutelwoord. Zorg dat de laagjes niet allemaal strak zitten. Begin met strakke en eindig met losse laagjes. Schoenen met dikke zolen en een winddichte jas doen ook wonderen. Vergeet vooral je muts niet: de meeste warmteverlies je via je hoofd.

Kies een slimme route

Je kunt wel over de Afsluitdijk wandelen in de winter, maar er zijn warmere routes. Wandelen langs het water voelt extra koud en als er alleen open veld is, ontbreekt elke vorm van beschutting. Kies een afwisselende route, waarbij je om de zoveel tijd kunt bijkomen in het bos of een restaurantje met open haard. Zo hou je het langer vol en blijft het leuk.

Vertrek op tijd (en voorkom verdwalen)

Vergeet niet dat het winter is en de dagen aanzienlijk korter zijn. Als de zon is gezakt, wordt het snel donker en koud. Begin op tijd aan je wandeling, bouw wat marge in en zorg voor goede navigatie onderweg. Zo voorkom je verdwalen en ben je lekker op tijd binnen om op te warmen.

Route-inspiratie nodig? Ontdek alle wandelpaden van Nivon hier!

Winter wandeling