Wandelen: Lente
De mooiste wandelroutes
van Nederland
Koop nu je wandelgids
en trek er op uit
Wandelen: Winter
De mooiste wandelroutes
van Nederland
Koop nu je wandelgids
en trek er op uit
Wandelen in de herfst
De mooiste wandelroutes
van Nederland
Koop nu je wandelgids
en trek er op uit
Wandelen: Winter
De mooiste wandelroutes
van Nederland
Koop nu je wandelgids
en trek er op uit

Maas Niederrheinpad

Streekpad 10, 342 km, een rondwandeling tussen Maas en Niederrhein

Het nieuwe Maas-Niederrheinpad is de opvolger van het Maas-Swalm-Nettepad. Door een vereenvoudiging in de routestructuur en samenvoeging met het Maasduinen-Nierspad is een nieuw streekpad ontstaan met bijzondere eigenschappen. Op de grens van Limburg en Nordrhein Westfalen ligt een streek die rust en ruimte ademt. Waar de landsgrenzen in zicht komen ligt een langgerekt natuurgebied van ongekende omvang.

Natuurgebieden als de Jansberg, de Hamert en de Meinweg maken er deel van uit. De afwisseling van rivierenlandschap en heide, van meanderende beken, venen en vennen en uitgestrekte bossen maken het gebied uniek. Nergens anders kunt u vanaf een hoog duin direct over de rivier uitkijken terwijl u nachtzwaluwen kunt horen snorren. Het Maas-Niederrhein pad leidt u langs alle parels die dit grensgebied zo bijzonder maken.
In de Maasduinenkomt u door enkele authentieke Maasdorpen, zoals Well en Arcen. In het noordelijk deel van de route loopt u door een indrukwekkend heuvellandschap met het uitgestrekte Reichswald.
In het Nettedal volgen kleine meertjes elkaar op als parels aan een snoer. De Schrolik-See, Hinsbecker en Glabbacher Bruch en Poelvenn See behoren tot een groot natuurreservaat met uitgestrekte moerasbossen, biezen, watertjes, beken en vlaskuilen. U loopt bij de Krickenbecker Meren langs een schitterend waterlandschap.
Tussen Wegberg en Brüggen loopt u nagenoeg ononderbroken door een groene corridor van moerasbossen. In het Swalmdal was vroeger bijna elke kilometer wel een molenrad en ook versterkte nederzettingen en burchten kwamen hier veel voor. Af en toe kunt u een blik op het aangrenzende cultuurlandschap werpen.
Tussen Herkenbosch en Wegberg is de invloed van de gezamenlijke cultuurgeschiedenis en de natuur duidelijk zichtbaar. U gaat enigszins bergop door de beboste Meinweg en komt op een plateau met een natuurlijk reliëf. Vanaf het belfort in Wassenberg hebt u uitzicht over het Roerdal en de Meinweg. De route voert u vervolgens door een vruchtbaar cultuurlandschap naar de Swalmlaagten.
In het zuidwesten leidt de route u langs een mooi Maaslandschap met bijzondere uitzichten over de Maasmeander met de Maasplassen. Hier vindt u ook stedelijke invloeden die het landschapsbeeld domineren. Na Linne loopt u langs de Vlootbeek, omhoog naar de Maasterrassen. De kleine rivier de Roer slingert tussen de weilanden door tot aan de Maas. Uitgestrekte velden, dennenbossen en landgoederen karakteriseren het landschap.
In de Maascorridor liggen een aantal vrij toegankelijke natuurgebieden. Op de Maasoevers is de oorspronkelijke riviernatuur teruggekeerd, zoals in Romeinenweerd. Sinds 1995 is dit uitgegroeid tot één van de rijkste natuurgebieden van Noord-Limburg, waar uitzonderlijk veel planten- en vogelsoorten verschenen. Eén van de vogels die daardoor weer terug is langs de Maas is de blauwborst. Ook de ijsvogel, de buidelmees en het porseleinhoen komen er voor.

De hoofdroute vormt een langgerekte lus met een lange zijde in het Duitse en een in het Nederlandse grensgebied. Op vier plaatsen zijn verbindingsroutes gemaakt van de Duitse naar de Nederlandse kant.

Route en gids

In de wandelgids van het Maas-Niederrheinpad is de route stap voor stap beschreven en gedetailleerd in kaart gebracht. Samen met de markering in het veld vormen deze uw leidraad voor het volgen van de route. Daarnaast geeft de gids u een schat aan informatie over het landschap. Wij wensen u met deze wandelgids vele dagen wandelplezier.

Boekingsservice voor het Maas-Niederrheinpad
In samenwerking met Easywalk biedt het Nivon een boekingsservice aan voor het Maas-Niederrheinpad. Bij Easywalk kunt u terecht voor arrangementen en reserveringen van overnachtingen. Alle logiesadressen zijn zorgvuldig geselecteerd zodat kwaliteit en sfeer gegarandeerd zijn. Easywalk kan ook bagagevervoer en taxivervoer voor u regelen. Er zijn ook arrangementen voor het Pieterpad, Noaberpad, Trekvogelpad, Veluwe Zwerfpad en het Scholtenpad.
Kijk op www.easywalk.nl

Maas Niederrheinpadgids bestellen

Momenteel kan de Maas-Niederrheinpadgids alleen direct via het landelijk bureau van het Nivon besteld worden en niet via onze webshop. De wandelgids kan besteld worden door een mailtje te sturen naar info@nivon.nl met het bestellingsverzoek, adresgegevens en eventueel Nivonledennummer.

Wat heeft de wandelgids te bieden?

  • De route is stap voor stap beschreven in beide richtingen en in kaart gebracht op topografische kaarten 1:25.000. De start van de route is in Venlo en voert u grofweg langs de Maas via Well en Bergen naar het noordelijkste punt, de Mookerheide. Vervolgens langs de Niers via Goch, Geldern en Kevelaer naar Wachtendonk. Dan langs de Nette richting Brüggen en verder via Wegberg naar Wassenberg. Vervolgens via De Meinweg, St. Odiliënberg en Montfort naar Roermond. Tot slot via Swalmen en Beesel terug naar Venlo.
  • Er zijn in de gids ook vier verbindingsroutes opgenomen die de Duitse en de Nederlandse kant met elkaar verbinden. Zo kunt u van Goch naar Bergen, van Geldern naar Well, van de Krickenbecker Meren naar Venlo en van Brüggen naar Swalmen lopen. Zo kunt u de grensparken Maas-Swalm-Nette en Maasduinen-Niers op vele interessante manieren ontdekken.
  • In de gids zijn tevens suggesties voor 19 dagwandelingen opgenomen en 7 meerdaagse wandeltochten.
  • Op de routekaarten is de locatie van een groot aantal overnachtingsadressen langs de route weergegeven. De bijbehorende adresgegevens zullen bij verschijnen van de gids op deze pagina’s worden weergegeven.
  • Alle relevante langs de route gelegen openbaar vervoerhaltes zijn in de gids opgenomen. Een tabel met de bijbehorende bus- en treinverbindingen staat achter in de gids. Deze tabel geeft een indruk van de reismogelijkheden op weekdagen, zaterdag en zon- en feestdagen. Uiteraard dient iedere wandelaar deze gegevens vooraf of tijdens de wandeling op internet te controleren aangezien het openbaar vervoer aan verandering onderhevig is.
  • Tot slot geeft de gids u een schat aan informatie over het landschap.

X
X